Hembesök hos äldre hotat projekt
I två år har distriktssköterskan Inger Lennvall gjort hembesök hos Heby kommuns 80-åringar. Syftet är att förbättra åldringarnas liv och förebygga ohälsa.Men i och med landstingsbytet riskerar projektet att falla mellan stolarna.
Inger Eklund på besök hos snart 80-årige Bertil Eklund i Tärnsjö.
Foto: Marie Ström
- Det här är verkligen en bra sak. Det känns skönt att veta att man inte är helt bortglömd, säger han och ler.
Men Bertil Eklund kan bli en av de allra sista som Inger Lennvall besöker. Projektet har i huvudsak finansierats av landstinget i Västmanlands län, men i och med länsbytet ändras förutsättningarna. Landstingens organisationer ser olika ut i de båda länen. När Heby kommun går över till Uppsala län vid årsskiftet faller ansvaret för projektet under kommunen i stället för landstinget.
Medfinansiär behövs
Heby kommun stödjer redan i dag projektet, men har inte råd att fortsätta utan en medfinansiär och i dag finns ingen sådan.
- Kommunen ser det positiva i detta, men har inte pengar, säger Ewa Lööf, vårdcentralschef i Östervåla.
Den ursprungliga tanken var att projektet skulle pågå i tre år och därefter bli permanent om det visat sig fungera bra. Inger Lennvall tror att det hade fått fortsätta om länsbytet inte hade blivit av.
- Det är naturligtvis svårt att utvärdera ett förebyggande arbete. Men de flesta som jag träffar är väldigt positiva och det borde ju säga något.
I Nordmalings kommun har man dock utvärderat ett liknande projekt genom att jämföra 400 åldringar som fått hembesök, med en lika stor kontrollgrupp. Resultatet visar att flera liv kan sparas, samtidigt som livskvalitén ökar med hjälp av förebyggande hembesök.
Intervju och tips
Under hembesöken tar Inger Lennvall reda på hur 80-åringarna upplever sin tillvaro, ger dem tips och undersöker om de behöver hjälpmedel som till exempel duschstolar, halkskydd eller brandvarnare.
- Kost, motion och sociala kontakter har störst betydelse för hälsan, säger hon.
Hon går igenom Bertil Eklunds lägenhet och tipsar honom bland annat om att skaffa en brandvarnare, en duschstol och sätta halkskydd och en ledstång i den branta trappan.
- Det är sådant där man borde tänka på själv, men som man inte gör, säger Bertil Eklund och tillägger.
- Det vore inte klokt att ta bort ett sådant här projekt. Det känns som allt förebyggande tas bort. Tänk om det här gör att jag inte ramlar och bryter lårbenshalsen. Då har sjukvården sparat in många tusenlappar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!