Heidi fick 15 000 i räkningar – när elen skulle betalas

Över 15 000 kronor i räkningar – 10 000 i pension. Så slutade 2022 för Heidi Annersten, 77, när hennes hund blev sjuk samtidigt som elräkningen kom.

"Min familj fick inget av mig till jul, då jag inte har några extrapengar", säger pensionären Heidi Annersten, 77, i Östervåla. När hennes hund Siri blev sjuk i december blev det en dubbelsmäll ekonomiskt – när veterinärräkningen och elräkningen kom samtidigt.

"Min familj fick inget av mig till jul, då jag inte har några extrapengar", säger pensionären Heidi Annersten, 77, i Östervåla. När hennes hund Siri blev sjuk i december blev det en dubbelsmäll ekonomiskt – när veterinärräkningen och elräkningen kom samtidigt.

Foto: Simon Larsson

Heby2023-01-23 05:00

Heidi Annersten bor med sin hund Siri på Smedsgatan i Östervåla. Här har hon bott i en av enplanslägenheterna intill centrum de senaste åren och hon trivs.

Men häromveckan skakades hennes liv om rejält – när Siris liv var i fara samtidigt som elräkningen kom.

– Hon är en gatuhund från Irland och är traumatiserad. Hon hade inte ätit på flera dagar och då förstod jag att något var fel. Vi fick skynda oss till sjukhuset.

undefined
För Heidi Annersten var det inget svårt val när nioåriga terrier-blandningen Siri blev sjuk, trots att ekonomin tog emot. "En hund är mer än en hund, det är ens familjemedlem och någon man lever med", säger Heidi.

Siri hade någon form av magproblem. Som tur var klarade hon sig och mår i dag bra.

Men efteråt fick Heidi fakturan: Över 5 000 kronor. Samtidigt fick hon samma månad en elräkning på 5 135 kronor samt den vanliga hyran på 4 900 kronor. Hennes totala räkningar landade på hela 15 035 kronor i december.

undefined
"Jag är så frusen, så jag vill gärna inte ha för kallt inne", säger 80-åriga Ulla Olsson här med maken Sven. Hon har den senaste tiden haft en del problem med sjukdom och vill gärna inte bli förkyld.

För Heidi med en pension på runt 10 000 kronor gick allt och lite till åt till räkningar.

– Jag varnades förra december när jag fick en elräkning på 4 000 kronor. Efter det lägger jag undan 500 kronor varje månad. Som tur var stod djurförsäkringen för halva den kostnaden, så jag fick lite hjälp där.

Hur gör du för att klara dig?

– Jag lägger undan pengar varje månad och jag försöker köpa mat med kort datum. Sen har jag en snäll son som hjälper mig. Men sen har jag slutat med mitt fredagsnöje som är att åka till Uppsala och fika med mina hundvänner.

undefined
Flera av grannarna på Smedsgatan i Östervåla har problem med dyra elräkningar. De vill gärna se att Hebygårdar antingen installerar luftvärmepumpar och kaminer eller isolerar väggarna bättre. Från vänster: Hans Gustafsson, Berit Moen, Leif Karlsson, Solbritt Rolandsson, Terttu Gustafsson, Susanne Bergström med hunden Doris, Inga-Lill Lövgren (sittande), Lissy Lundgren, Veronica Lindqvist och Heidi Annersten.

Även makarna Sven och Ulla Olsson bor på Smedsgatan. I december fick de en elräkning på 6 082 kronor.

Enligt Sven är största problemet att lägenheterna på Smedsgatan värms via el. Det ihop med att de är kommunala, och att grannarna betalar kallhyra, gör att de får stå för all el och uppvärmning själva – samtidigt som de inte kan påverka situationen.

– Vi ändrar en grad upp eller ned. Men vi vill ha 20 grader så att det går att vara här inne, säger Sven.

undefined
De flesta boende på Smedsgatan har elabonnemang hos Upplands energi. Men Solbritt Rolandsson och sambon Leif Karlsson har Stockholms elbolag. "Vi har ett fast elavtal som går ut nu i november 2023. De har tidigare sagt nej till att förlänga det. Men jag ska ringa och försöka förhandla med dem", säger Leif.

Men Heidi och makarna Olsson är inte ensamma om problemen. Alla utom två av de totalt tolv grannarna möter UNT.

Den ensamstående mamman Veronica Lindqvist funderar på att flytta.

– Jag flyttade hit för runt ett år sen. Även om jag jobbar är det för dyrt här då jag även har en till att försörja, säger hon.

undefined
Redan förrförra året började elräkningarna sticka i väg för de boende på Smedsgatan. Här är Sven och Ulla Olssons elräkning för december 2021. Totalt betalade de då 4 793 kronor för el till sin trea.

Sven uppger att grannarna har frågat Hebygårdar om att installera braskaminer, luftvärmepumpar eller solcellspaneler. Men bolaget säger nej.

undefined
"Under mina tre år i Heby har man inte installerat någon direktverkande el. Utan det här är något det finns historiska skäl till", säger Stefan Liljebris, vd på Hebygårdar, om att flera av de lägenheter som är byggda på 70-talet värms upp via direktverkande el.

Stefan Liljebris är vd på Hebygårdar. Han menar att bostadsbolaget inte kan påverka hyresgästers elabonnemang, eftersom dessa är skrivna mellan de boende och deras elbolag.

Anledning till att lägenheterna på Smedsgatan värms av el är för att de byggdes på 70-talet.

Enligt Liljebris får inte de boende själva installera braskaminer då det bryter mot brandregler. Inte heller installation av luftvärmepumpar, solcellspaneler eller bergvärme är lägligt. I längden kan dessa investeringar innebära att hyran blir dyrare för boende.

– De som i dag har kallhyra går då över till varmhyra och får en högre hyresnivå. Då får man sätta sig ned och titta innan om det inte bara blir dyrare för hyresgästen, när det hela gäller en tillfällig eltopp.

– Men, absolut, ser vi att dessa höga priser håller i sig måste vi börja fundera på alternativa energilösningar som exempelvis solpaneler.

Enligt Liljebris kommer dock hyresgäster med höga elräkningar att bli kompenserade.

– Svenska kraftnät tittar just nu på en modell för kompensation. Men exakt hur det är utformat, hur mycket det rör sig om och hur det kommer att gå till är inget jag har information om. Det är något mellan kunden och elbolaget.

Smedsgatan – Hebygårdar

Det kommunala bostadsbolaget Hebygårdar har totalt 893 hyresbostäder runt om i Heby kommun.

Av dessa har 79 uppvärmning via direktverkande el.

12 av dessa är lägenheterna på Smedsgatan i Östervåla.

Källa: Stefan Liljebris, vd, Hebygårdar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!