Hebys textilhistoria i fokus
Det var en märkvärdig epok, textilindustrin i Heby som inleddes 1956. På första maj visas en utställning i Tegelbruksmuséet om denna tid som toppåret 1974 sysselsatte 180 personer under ledning av entreprenören Gunnar Lindström.
Tomas Lindström kunde hälsa ett 60-tal tidigare Heby Textil-anställda välkomna till vernissage på onsdagskvällen.
Foto: Hans Lundgren
Utställningen har byggts av inredaren Evy Meurman från Sala. Intervjuer med trotjänare varvas med fotografier från produktionen och exempel på de produkter som blev aktade för kvalitet och stil.
I början bedrevs tillverkningen i gymnastiksalen i gamla skolan. Gunnar Lindström hade köpt maskinerna på en USA-resa år 1955. Tygerna färgades i Borås.
- Det som gjorde att vi kunde expandera och hålla oss kvar så länge trots den stenhårda konkurrensen var att vi satsade på en vertikal produktion, det vill säga vi stickade, färgade, beredde och sålde, säger Tomas Lindström som växte in i familjeföretaget från 12-årsåldern och var med under hela epoken.
Största kunden var KF men i början var också NK och Harald Löfberg i Stockholm viktiga.
Asien tog över jumprarna, Turkiet och Grekland stretchöverdragen där lönerna i början på 1980-talet var fem, sex gånger lägre än i Sverige. 1986 gick det inte längre, företaget övergick till plastindustrin. När Gunnar Lindström gick ur tiden år 1999 såldes den tillverkningen till Tyskland.
I dag är Heby Textil ett fastighetsbolag, flera av byggnaderna är ombyggda kommunala förvaltningskontor.
På onsdagskvällen hade utställningen vernissage, och 60 av de före detta anställda kom för att äta snittar, mingla och minnas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!