Hebys länsbyte - regeringen griper in

Regeringen griper in för att lösa knuten om de övergångskostnader som landstingen i Västmanland och Uppsala kan få om Heby kommun byter län.

Heby2005-08-25 23:33
Landstinget i Västmanland har hävdat att Uppsala läns landsting måste stå för 235 miljoner kronor i övergångskostnader om Heby byter till Uppsala, något som Uppsalalandstinget bestämt avvisar.
Enligt den biträdande finansministern Sven-Erik Österberg, som ansvarar för kommunfrågor, kommer regeringen att säga ja till Hebys länsbyte under förutsättning att parterna själva löser problemet.
För att underlätta det gav regeringen på torsdagen länsstyrelserna i Uppsala och Västmanland i uppdrag att hjälpa landstingen i respektive län att ta fram och fördela kostnaderna. Länsstyrelserna är statens representanter i de berörda regionerna. Parterna får en månad på sig att lösa frågan.
Om parterna inte kommer överens kan Hebys länsbyte försenas och inte äga rum den 1 januari 2007, som Kammarkollegiet har föreslagit.

Beslut i oktober?
Sven-Erik Österberg säger via sin pressekreterare Mats Larsson att han förutsätter att parterna kommer överens. Om regeringen får en lösning presenterad senast i slutet av september kan regeringen besluta om Hebys länsbyte i oktober.
Enligt Sven-Erik Österberg är det parterna själva som måste komma överens. Regeringen kommer inte att skjuta till några pengar till landstingen som underlättar ett länsbyte.

Kostnader ej förutsedda
Regeringens utredare Björn Sundström har inte förutsett att ett länsbyte ska vara förenat med de stora kostnader som landstinget i Västmanland hävdar. Landstinget blir av med intäkter, men behåller kostnader, bland annat för personal och den kostnaden har man summerat till 235 miljoner kronor för 2007 och 2008.
- Jag gjorde ingen bedömning i den storleksklassen. Jag är själv nyfiken på hur landstinget har räknat. Erfarenheten från andra länsbyten säger att det rör sig om rätt små belopp, några miljoner kronor, säger Björn Sundström.
I hans utredning finns principer utlagda för hur kostnader och tillgångar bör fördelas när en kommun byter län och landsting.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om