Hebypolitiker vill ha polisbuss
Det är osäkert om polisbussen i Uppsala län blir av. Pengar saknas hos Rikspolisstyrelsen och länspolisen. Men Hebypolitikerna ska trycka på hos rikspolischefen för att få bussen. Det är nio månader kvar till länsbytet och många frågor återstår.
Charlotte Wall är övertygad om att Hebyborna får en bättre polisservice efter länsbytet.
- Uppsalapolisen är väldigt förvånad över hur lite pengar som man i Västmanland har lagt ned på närpolisen i Heby. I Uppsala har man en mycket högre ambitionsnivå, säger hon.
Polisbussen är tänkt att betjäna småorterna i Uppsala län. Det är ett pilotprojekt från Rikspolisstyrelsen (RPS), men finansieringen är inte klar. De tre hebypolitikerna tror på idén och ska uppvakta rikspolischefen Stefan Strömstedt för att få till bussen som markerar polisens närvaro efter länsbytet, då polisstationerna i både Heby och Östervåla försvinner.
Närpolisen i både Tierp och Enköping är intresserad av att hyra lokaler i Heby kommun. Om de ska kallas polisstationer är oklart. De ska vara rast- och lunchplatser för poliser på tjänsteuppdrag, men också fungera som förhörslokaler.
— Man vill inte åka för långt när hämtar in en brottsmisstänkt person till förhör, säger Niklas Hållqvist, t f närpolischef i Tierp.
Heby kommun kommer att delas i ett nordligt och ett sydligt polisdistrikt, tillhörande Tierps respektive Enköpings närpolisområde.
- Närheten är en service till allmänheten. Det kostar att transportera sig långa sträckor, säger Niklas Hållqvist.
Salapolisen — varunder Heby sorterar — är den mest effektiva enheten i Västmanland. Under 2005 inom 1 615 brottsärenden och 1 686 avslutades. Av dem gick 482 vidare till åklagare. Det är 30 procent. Genomsnittet för hela Västmanlands län är 22 procents brottsuppklarning.
En jämförelsen mellan Västmanland och Uppland visar att brottsuppklarningen har legat lägre i Västmanland de senaste åren — med Sala som undantag. De flesta utredningar läggs ned. Genomströmningstiden för utredningar av ekonomiska brott och våld mot kvinnor och barn var klart lägre i Västmanland än i Uppland under 2005. En ekobrottsutredning i Västmanland tog i genomsnitt 303 dagar att slutföra, men 491 i Uppsala. Utredningar av våld mot kvinnor och barn tog 82 respektive 89 dagar i Västmanland, men 126 respektive 94 dagar i Uppsala.
När det gäller mängdbrottsligheten - stöld, skadegörelse, misshandel - finns det ingen större skillnad mellan de två länen eller närpolisområden i Sala och Tierp.
Vid länsbytet uppstår frågan om pågående utredningar ska slutföras där de har påbörjats eller överföras på nästa polismyndighet och finns det då en risk för att nya ärenden i Sala/Heby läggs på hög under de sista månaderna innan länsbytet.
- Det där har vi inte diskuterat än. Här måste vi komma överens om en vettig idé, säger Niklas Hållqvist i Tierp.
Där har man 103 pågående utredningar på fyra heltidsutredare och fyra poliser som tidvis jobbar med utredningar. Sala/Heby har en "lägre balans". Där finns sju utredare och lika många pågående utredningar. Det blir fjorton fall per utredare. Det anses vara ett lagom antal.Av de fyra poliser som i dag tjänstgör fyra poliser inom närpolisen i Heby har Jan-Erik Eriksson i Östervåla sagt nej till ett erbjudande om att börja arbeta i Tierp. Han fortsätter i Sala. Av de övriga fortsätter en på heltid i Sala, medan två poliser med halvtidstjänster förhandlar om avtalspension.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!