Trots tidigare anmärkningar har företagaren fortsatt att presentera fetaost, fårost parmaskinka, tryffel, krabba och rödspätta på menyn när det i själva verket inte varit fråga om dessa råvaror.
Konsumenter får inte vilseledas genom det sätt på vilket livsmedel presenteras. I fallet med den aktuella livsmedelsföretagaren har ost gjord på komjölk presenterats som Fetaost och Prosciutto crudo och Westfalenskinka som Parmaskinka. Fetaost och Parmaskinka är dessutom produkter med skyddad ursprungsbeteckning.
Flera kontroller på matstället har gjorts sedan våren 2011. När krabba presenterats på menyn har det visat sig vara ”crabflakes” och när rödspätta serverats har det rört sig om Stillahavsflundra. Tryffelsåsen innehöll tryffelersättning i form av fårticka.
Miljö- och byggnämnden i Heby kommun bedömer att livsmedelsföretagaren inte har säkerställt att redligheten upprätthålls. Nämnden ser särskilt allvarligt på att ”crabflakes” serverats i stället för krabba eftersom den kan innehålla ingredienser som kan vara allergiframkallande.
Livsmedelsföretagaren har ålagts ett vite på 10 000 kronor om inte åtgärder vidtas så att konsumenterna kan lita på att det som serveras på tallriken verkligen innehåller de råvaror och ingredienser som anges på menyn.