Vattenfalls plan var att slå ihop de två luftledningarna som går genom Heby till en över Hedåsen. Den skulle ersätta 15 meter höga trästolpar med 30 meter höga stålstolpar, med elledningar i fyra våningar. De skulle dessutom leda nästan dubbelt så stark ström.
– Det kändes fruktansvärt. Jag har tänkt på det här länge utan att kunna släppa det. Jag bor där ett bostadsområde tar slut, med stora fönster ut mot åkrarna och jag har tagit ner träd för att få just den utsikten. De ledningar som går där nu ligger under trädlinjen och stör inte så mycket. De nya skulle bli dubbelt så höga och synas mot himlen, säger Hebybon Robert Pettersson.
LÄS MER: Upprustning av elnät räckte inte
Han skickade flera mejl med protester och andra förslag till Vattenfall, och kom till deras första informationsmöte i mitten av maj. Efteråt uppmanade han på Facebook fler att gå till nästa möte, och förklarade att det handlade om större stolpar. Mats Schön bor liksom Robert Petterson med utsikt över åkrar och elstolpar, men hade inte fått någon information av Vattenfall. Han gick på nästa möte.
– Det var fler från Vattenfall på mötet än från allmänheten. De säger att allmänheten fått information, men det är ingen som vet om det här, säger han.
Mats Schön berättade om Vattenfalls planer för styrelsen i sin villaförening. Nu har alla i föreningen skrivit under och skickat in en protest. De vill att elledningarna grävs ner.
Något som Vattenfall menar är för dyrt och driftosäkert, och planerar fortfarande att bygga luftledningar med starkare ström. Men protesterna har gett resultat.
– Efter samrådet 21 maj så lutar vi åt att inte sambygga ledningarna. Vi har tagit till oss synpunkterna på de höga stålstolparna och planerar nu för uppförande av de lägre trästolparna, som även smälter in mjukare i landskapsbilden, säger Mikael Björnér som är kommunikationsansvarig på Vattenfall.
Han säger också att de som vanligt skickat ut information till de som bor närmast, men att de i efterhand insett att de kunde ha skickat ut information även till de med utsikt över stolparna.
LÄS MER: Elbolagen betalar 400 miljoner efter Alfrida
Mats Schön och föreningen tänker fortsätta ifrågasätta luftledningarna, och vill veta kostnaderna för de olika ledningarna över en längre period. Men Robert Pettersson blir glad av nyheten.
– Helt plötsligt känns det värt att sköta om trädgården igen, säger Robert Pettersson.