Hebybod byggd på 1520-talet

Även visthusboden i Västra Lakbäck i Heby kommun har nu daterats. Det visar sig att det funnits två olika timringstekniker i Uppland under samma tidsperiod.

Heby2010-03-30 09:06
Prov på den gamla visthusboden i Västra Lakbäck, som på senare år byggts om till hölada, togs av Upplandsmuseet i höstas. De skickades senare för så kallad dendrokronologisk datering, precis så som skedde med visthusboden i Karkebo utanför Film som UNT tidigare berättat om. Resultatet visar att träden som användes för att bygga boden fälldes vinterhalv­året 1521/1522.

Därmed är den knappt tjugo år äldre än den i Karkebo.
- Om man jämför de två är de nästan samtida, samtidigt är timringstekniken olika. Det här visar att det fanns en västlig och en östlig timmerkultur i Uppland vid den här tiden. Den västliga hade skarpare fasett och kanter. I Västra Lakbäck har man dessutom utgått från åttkantigt timmer medan det i Karkebo handlat om sexkantigt, berättar Per Lundgren byggnadsantikvarie på Upplandsmuseet.

Han tillägger att man redan tidigare känt till att det har funnits olika tekniker, men inte att de existerat under samma tidsperiod.
- Det här är något vi kan fortsätta studera nu.
De träd som användes till bygget i Västra Lakbäck var 150 år gamla. Det innebär att fröet har grott runt 1370.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!