Heby såg vill ta mer vatten ur Örsundaån
Heby sågverk vill ta ut mer vatten ur Arnebobäcken. Får sågen som den vill kommer vattennivån i vattendragen, bland annat genom Heby samhälle, att bli lägre.
Sågen är en viktig arbetsgivare, den största privata i Heby med 80 anställda.
På onsdagen genomförde Miljödomstolen i Stockholm ett sammanträde med företrädare för sågverket, kommunen och berörda markägare. Man gjorde också syn vid timmerupplaget och dammen.
Tio tusen kubikmeter bort
Heby sågverk har ansökt om tillstånd för en fördubbling av produktionen sågade trävaror till 600 000 kubikmeter (kbm) per år. Man räknar med en produktionsökning till om med 2006 på 20 procent.
Sågverket vill leda bort 10 000 kbm ur Arnebobäcken i veckan mellan maj och september. I villkoren lovar företaget att försöka undvika att flödet vid dammen vid sågen understiger tio liter i sekunden. Men redan vid 100 liter skall åtgärder vidtas. Medelvattenföringen i Arnebobäcken är 380 liter i sekunden.
På frågorna vilka åtgärder sågverket kan vidta svarade experter från SLU i Uppsala att den viktigaste redan är vidtagen när Hebysågen år 1999 installerade en klimatstyrd bevattningsanläggning som i ett slag minskade vattenåtgången med 75 procent.
Markägare missnöjda
Vi gör allt för att minska vattenuttaget, försäkrade platschefen Olle Modin:
— Blir det mycket torrt finns alltid åtgärden att minska på intaget av timmer. Lagret som skall bevattnas ligger numera i genomsnitt på cirka 30 000 kubikmeter, sade han.
För att följa vattenuttagets effekter - även på närbelägna Dalkarlsåsen - förbinder sig sågen att mäta flödena i vattendraget i fem år.
Kommunen har förklarat sig nöjd med villkoren, men till exempel markägaren Bengt Ander i Norra Hårsbäck hävdade att det finns risk för att Örsundaån växer igen.
— Det är det riktigt stora problemet på sikt av kombinationen mindre vatten och mindre syrehalter i vattnet.
Från markägarhåll pekade man också på att de 17 gamla stenvalvsbroarna över Örsundaån hotas i bärigheten om timmerbäddarna de vilar på inte längre ligger under åns vattenyta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!