Heby kommun byter län
Heby kommun byter län från Västmanlands till Uppsala län den 1 januari 2007. På onsdagen fattade riksdagen beslut i den seglivade frågan.
Konstitutionsutskottet hade föreslagit att riksdagen skulle säga ja till regeringens proposition om att Uppsala län utvidgas till att omfatta även Heby kommun. Det var en enig riksdag som klubbade igenom beslutet.
Debatten som föregick beslutet handlade mycket om att politikerna bör lyssna till medborgarna. En majoritet, 57,7 procent av väljarna, röstade för ett länsbyte vid en folkomröstning i Heby kommun 1998.
Kommunalrådet i Heby Rolf Edlund (c) är nöjd.
— Även i fortsättningen ska vi ha en bra relation till Västmanlands län. Men det är också viktigt för Heby att hamna i rätt storregion och då är det bättre att vara med i Uppsalaregionen än i en inlandsregion med Västmanlands län, säger han.
Heby är en splittrad kommun och reaktionerna på riksdagens beslut var delade Länsbytesmotståndaren Lars Lööf (s) är bekymrad.
— Det känns inte bra alls. Vi känner oss övergivna. Både kommunministern Sven-Erik Österberg och riksdagsmannen Göran Magnusson har lovat att komma hit och förklara varför det plötsligt har vänt på klacken och sagt ja till länsbytet, säger han.
Göran Magnusson (s) i Köping är vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskottet. Han var tidigare motståndare till länsbyte, men under onsdagens riksdagsdebatt yrkade han bifall till konstitutionsutskottets förslag.
Lars Lööf anser att konsekvenserna av länsbytet inte är utredda.
— Innan man fattar beslutet måste man åtminstone ta reda på de ekonomiska konsekvenserna. Tokerierna borde ha inhiberats. Till och med vårt eget kommunalråd Rolf Edlund anser att konsekvenserna inte är klarlagda, säger Lööf, som är övertygad om att länsbytet kommer att bli en mycket dålig affär för skattebetalarna både i Västmanlands och Uppsala län.
Det var moderaterna i Heby som i början av 1990-talet aktualiserade länsbytet och som tog initiativ till den fempartimotion som krävde en folkomröstning.
— Vi ska inte sticka under stol med att det finns en stor andel kommuninvånare som är emot länsbytet. Nu gäller det att göra att övergången blir bra så att de inte känner sig förfördelade. Det ska vara möjligt för dem som vill att söka sjukvård i Västerås. valfriheten är viktig, säger Rickert Olzon (m) i Heby.
Riktigt glada miner var det på ett kafé i Östervåla på onsdagen dit länsbytespartiet hade bjudit in massmedia och ledande politiker.
— Det är overkligt, men det känns skönt att det äntligen blir av, säger centerpartiets veteran Ingemar Hedvall.
Han har kämpat för länsbytet sedan 1967, i 38 år.
Det bredaste leendet hade länsbytespartiets gruppledare i Heby kommunfullmäktige, Kjell Söderberg.
— Partiet fortsätter minst en mandatperiod till. Vi ska var med och göra övergången smidig. Troligen fortsätter partiet även efter det. Det är mycket goodwill i partinamnet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!