Heby går 10 miljoner plus

Heby kommun får cirka tio miljoner kronor i överskott i år. Den senaste prognosen visar i alla fall på det. Den främsta orsaken är att skatteunderlaget ökat därför att fler är i arbete än under år 2009 då sviterna av finanskrisen fortfarande dominerade.

Heby2010-11-10 07:04

Politikerna i kommunstyrelsen uppges vara mycket nöjda. Årets resultat är en förbättring med i runda tal 14 miljoner kronor jämfört med år 2009. Överskottet kommer att användas till att amorterna ner de ackumulerade skulderna från åren 2002–2006, då kommunen lånade till verksamheten. För närvarande är den skulden 28 miljoner kronor.

Enligt ekonomichefen Torbjörn Larsén finns det flera orsaker till omsvängningen i år:
– Regeringen gav kommunerna konjunkturstöd även i år, förvisso nedtrappat jämfört med 2009, men får vår del betyder det mellan två och tre miljoner kronor extra. Dessutom spelar det in att anställda i hela riket överlag är mindre sjukskrivna. Premierna till arbetsgivarnas avtalsförsäkring har för vår del sjunkit med fyra miljoner kronor.

Torbjörn Larsén uppger att indikationerna för nästa år är fortsatt positiva. Jämfört med budgeten som kommunfullmäktige antog i våras ser intäkterna ut att öka med ytterligare tio–elva miljoner kronor:
– Men det finns knappast något utrymme för ökade kostnader. Tvärtom återstår en hel del att göra för att minska dem sedan det egna kapitalet återställts. Långsiktigt behöver kommunen ett årligt överskott på 20 till 25 miljoner kronor för att kunna betala pensionsskulden (den är uppe i hela 260 miljoner kronor), kompensera för eftersatt fastighets- och gatuunderhåll samt för att värdesäkra det egna kapitalet mot inflation och kunna möta framtida lågkonjunkturer.
–  Jag menar att vi också behöver kunna självfinansiera framtida investeringar åtminstone till hälften, säger Torbjörn Larsén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om