Heby äventyrar kommunal samverkan
Regeringen föreslår i en proposition att samtliga län från år 2003 skall få möjlighet att bilda kommunala samverkansorgan för regional utveckling.Förutsättningen är emellertid att alla kommuner i ett län är överens om att bilda så kallade kommunalförbund.I Västmanland är Heby ensamt om att vara emot.
Tanken är också att kommunalförbunden, där de införs, övertar vissa uppgifter från länsstyrelsen, bland annat tillväxtprogrammen, länsplaneringen för den regionala infrastrukturen, EU:s strukturfonder och beslut om vissa statliga medel för regional utveckling.
Enligt propositionen blir länsstyrelsernas roll att sköta övriga statliga förvaltningsuppgifter som inte kan eller bör skötas centralt.
"Av avgörande betydelse"
I dag utses länsstyrelsens styrelse av landstinget. Men den kommer från nästa år, där kommunalförbund bildas, att utses av regeringen.
"I Västmanland finns inte enighet om att det skall bildas ett kommunalförbund, genom att Heby motsätter sig detta. Oberoende av det är samverkan mellan kommuner, landsting och länsstyrelser av avgörande betydelse för länets utveckling", säger landshövdingen i Västerås, Mats Svegfors, i en skriftlig kommentar till propositionen.
"Jag känner att mitt ansvar är att vidmakthålla och utveckla en bred samverkan inom Västmanlands län oberoende av om kommunerna här i länet enas om att inrätta samverkansorgan", tillägger Svegfors.
Förespråkar regionstanken
Men Heby lär inte ändra sig så länge Framtidspartierna — de borgerliga och länsbytarpartiet — har majoritet. Som bekant vill Framtidspartierna att kommunen ska få byta län till Uppsala län. Men huvudskälet är inte att Västmanland är "fel" län:
— Vi vill i stället att länen i nuvarande Mälardalsområdet blir en region. Samverkansorganet som det är tänkt i Västmanland innebär att landstingets verksamhet går upp i kommunalförbundet år 2006. Det blir bara att byta namn på landstinget och komplettera med en del av länsstyrelsens nuvarande uppgifter, säger Hebys kommunalråd Rolf Edlund (c).
Han framhåller att en region med länen Södermanland, Västmanland, Uppsala, Stockholm och kanske Örebro blir funktionellare:
Samverkan i enskilda frågor
— Och därutöver skall kommunerna i en Mälardalsregion vid behov kunna samverka i enskilda frågor med andra län eller kommuner. Till exempel som Heby nu gör med Gästrikland när det gäller myggplågan och med fyra kommuner i Dalarna
om fler mötesspår mellan Uppsala och Sala, som skulle ge en bättre tågtrafik och få tågstopp på Dalapendeln i bland annat Heby, säger Rolf Edlund.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!