Hästhöst och bokjakt nyheter hos biblioteken

En läshöst i hästens tecken och bokjakt med hjälp av mobil eller läsplatta är två nya bibliotekssatsningar riktade mot barn och ungdomar i kommunen. "Vi vill möta de yngre på deras villkor" säger barnbibliotekarie Dorothee Grelle.

Hästintresserad. Dorothee Grelle, hästintresserad barnbibliotekarie i Heby kommun.

Hästintresserad. Dorothee Grelle, hästintresserad barnbibliotekarie i Heby kommun.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-10-17 13:34

"Bli en bokryttare". Den uppmaningen riktas till barn och ungdomar mellan 12-16 år i bibliotekssatsningen Hästhöst i Heby, som sker i samarbete med ABF och knyter an till kommunens hästprofil. Det handlar om en föreläsningsserie där tre inbjudna tävlingsryttare ska berätta om sina liv på hästryggen i tre olika bibliotek i kommunen.

– Huvudtanken med Hästhöst är att knyta ihop hästsporten med bokläsning. Förhoppningen är att locka en ny grupp besökare till biblioteken, berättar barnbibliotekarie Dorothee Grelle som själv är engagerad inom hästsporten.

– Faktum är att hästsporten är den näst största idrotten i Sverige. Som kuriosa kan nämnas att nyblivne europamästaren i hästhoppning, Peder Fredricson, är en flitig bokläsare som helst av allt fördriver hotelltimmar bakom en god bok, tillägger hon.

Första föreläsare är Lina Åstrand, som ägnar sig åt fälttävlan, och som besöker Tärnsjö bibliotek 16 oktober. Föreläsningsserien följs sedan upp med besök av hoppryttaren Alva Götesson vid Östervåla bibliotek 7 november samt av dressyrryttaren Sandra Dahlin vid Heby bibliotek 16 november. Samtliga är framstående inom sina hästgrenar och har dessutom lokal koppling till Heby kommun.

– Den som anmäler sig på plats får tillgång till lösenord till bibliotekets bokblogg, och där den som väljer att skriva om en bok har chans att vinna en av tre biljetter till Stockholm International Horse Show i december, tillägger Dorothee Grelle.

En annan nyhet, kallad Pocket-Mon, sker under höstlovet 30 oktober-3 november. Ett antal böcker kommer att finnas utplacerade på offentliga platser i orterna Vittinge, Östervåla, Heby, Tärnsjö och Morgongåva som det gäller för deltagarna i Pocket-Mon att leta rätt på med hjälp av olika ledtrådar som hämtas på en websajt.

– Eftersom vi har svårt att locka barn och ungdomar till biblioteken satsar vi i stället på att möta dem där de rör sig ute i samhället, och i den digitala miljö många är vana vid, förklarar Dorothee Grelle.

Pocket-Mon vänder sig till barn och ungdomar framför allt till och med högstadieåldrarna, där de yngre barnen förslagsvis kan delta tillsammans med sina föräldrar. Bokjakten, som utgår från biblioteken, sker under en veckodag i vardera ort och startar alltid klockan 15.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!