Bygget av det nya jättelagret påbörjades i januari 2021 och blev klart i januari i år. Lagret ägs av Morgongåva företagspark och hyrs ut till Babylandgruppen, som i sin tur hyr ut en del av ytan till jakt- och friluftsföretaget Widforss. Båda företagen har tidigare huserat i Apoteas 38 000 kvadratmeter stora lagerbyggnad och i februari började de flytta in i de nya lokalerna.
– Vi har haft en stark tillväxt de senaste åren och insåg redan 2019 att vi behövde större lokaler för att för att kunna vara kvar på orten. Under Black Week och julhandeln har vi ett ingående lager för 110 miljoner men i det gamla huset hade vi bara plats för 60 miljoner. Resten var utspritt i Morgongåva, säger Thomas Furuskog, vd för Babylandgruppen.
Widforss har också behövt ha externa lager, och det är något som har skapat problem i hela orderflödet.
– Inleveranser har tagit lång tid och vi har tappat i försäljning av att inte kunna ha rätt mängd lager. Nu när vi har mer yta har vi möjlighet att bredda kategorierna och det är en förutsättning för att kunna växa, säger företagets vd Filip Karlander.
Det nya lagret är 38 000 kvadratmeter stort och förutom Babyland och Widforss ska flera andra e-handlare i företagsparken, varav de flesta tidigare har delat lokaler med Apotea, flytta in i byggnaden. Tidigare har företagen delat på tre portar för in- och utleveranser men i den nya lagerbyggnaden finns totalt tolv portar, där hälften är gemensamma för utleveranser och hälften är för inkommande leveranser till Babyland och Widforss.
I dag har Babyland ett 100-tal anställda under normalproduktion och på Widforss jobbar drygt 70 personer. Huset har plats för 450 personer och både Thomas Furuskog och Filip Karlander räknar med att anställa fler framöver.
– I och med att vi flyttar in i de nya lokalerna kommer vi förhoppningsvis närma oss en omsättning på en miljard kronor tillsammans. På Babyland räknar vi med att kunna anställa uppemot 100 personer till på några års sikt, säger Thomas Furuskog.
Sedan 2016 har Morgongåva företagspark vuxit från 35 000 till 125 000 kvadratmeter, och företagsparkens vd Henrik Lindley tror att ytan kan komma att dubbleras under de närmaste tio åren.
– Jag blir nästan orolig när jag ser hur snabbt det nya lagret har fyllts upp, men det är såklart en positiv oro. Det är fascinerande hur fort de här företagen växer och nu måste vi börja planera för när vi ska bygga nästa hus, säger han.
Företagsparken och e-handelsbolagen håller just nu på att tillsammans med kommunen och regionen utveckla arbetet när det gäller hållbara transporter, och en av punkterna handlar om att undersöka möjligheten att ansluta företagsparken till järnvägsnätet.
– Eftersom spåren från Morgongåva går rakt ner till Rosersberg, där en stor del av paketen levereras vidare, tittar vi på om det går att överföra en del av transporterna från väg till järnväg. I april börjar Apotea köra ellastbilar mellan Morgongåva och Rosersberg, och på lång sikt hoppas vi att vi även kommer kunna transportera paketen via tåg, säger Henrik Lindley.
När skulle det kunna bli möjligt?
– Mitt förhållningssätt är att det här är långa processer och därför är det viktigt att vi börjar nu. Om det sedan blir verklighet om fyra år eller åtta år, det har jag ingen möjlighet att sia om.