Lena Lilja håller fram en bit av en borrkärna som precis tagits upp från mer än 300 meters djup. Den är vit och len – och gammal.
– Det här är vad vi kallar för asksten, som bildats av vulkanisk aska för knapp två miljarder år sedan. Hela Bergslagen var då fullt av aktiva vulkaniska miljöer.
Hon är geolog och anställd av Boliden, som under sommaren borrar efter mineraler i kommunen.
Att det en gång mullrat vulkaner på platsen där vi står känns märkligt denna varma sommardag. Men det är vulkanerna som är anledningen till att borriggen finns på plats öster om Runhällen och där borren äter sig ned i berget meter för meter.
Förhoppningen är att hitta koppar, zink, bly och silver i berggrunden. Mineraler som bildades under den vulkaniskt aktiva perioden. Och att borren sätts i marken just här är ingen slump.
– Förutsättningarna för att hitta de mineralerna finns här, det vet vi sedan tidigare, säger Lena Lilja.
Hon visar upp en annan bit från borrningen den här dagen. I den cirka 30 centimeter långa provbiten syns tydliga glänsande fält.
– Här är vi nere på runt 330 meter i borrhålet och inne i en kalksten. Just den här innehåller magnetkis och en del spår av kopparkis, säger Lena Lilja.
En analys som även snabbt kan bekräftas med hjälp av den portabla mätutrustning som geologerna har med sig vid fältbesöken.
Närmaste veckorna ska det borras på sammanlagt åtta platser i det här området, Runviken, som man kallar det. Sedan flyttas utrustningen västerut och närmare Runhällen för nya provborrningar efter sommaren. På varje ställe planeras borrhålen bli mellan 300 och 500 meter långa och borrkärnorna ska noggrant tas om hand för analys i karteringslokalerna i Garphyttan.
– En bra dag klarar vi att borra omkring 40 meter och efter var tredje meter plockar vi upp ny borrkärna, berättar Anton Fahlvik, även han Bolidenanställd geolog och på plats vid borrplatsen.
Boliden har för närvarande undersökningstillstånd från Bergsstaten inom två områden i Heby kommun som sträcker sig från kommungränsen mot Sala i väster och förbi Huddungeby i öster.
Områdena är från början valda med omsorg tack vare uppgifter från tidigare undersökningar och kunskap om berggrunden. Bland annat görs markmätningar för att kartlägga elektriskt ledande material. All data tolkas sedan samman i tredimensionella modeller av berggrunden innan man bestämmer sig för var det ska provborras.
Lena Lilja förklarar:
– Man kan aldrig veta på förhand vad den berggrund som inte är blottad vid markytan innehåller och våra geofysiska metoder kan endast indikera om något intressant finns i marken. Det är då endast borrning som kan möjliggöra kartläggning på djupet, där vi kan få upp en kärna av berget som kan geologiskt karteras och provtas för kemisk analys med bestämning av metallinnehållet.
Kan det bli en ny gruva i Heby?
– Vi bedömer området som intressant och potentialen för att hitta de mineraler som vi letar efter finns. Sedan gäller det att hitta mycket på ett och samma ställe för att det ska vara värt att bryta. Att hitta en ny mineralfyndighet som är brytvärd och som en dag blir en gruva är en lång process och de allra flesta försök att hitta nya fyndigheter misslyckas faktiskt. Så våra förväntningar kan man säga är ganska låga och vi kommer troligen behöver testa många olika platser innan vi hittar en ny mineralfyndighet, säger Lena Lilja.
När borrningen avslutats vid ett hål görs ytterligare undersökningar innan hålet förseglas.
– Då sänder vi ned en sond i hålet för att söka elektriskt ledande material.
När borriggen lämnar platsen och hålet plomberats ska spåren efter undersökningen vara så få som möjligt. Det är krav som ställs vid sådana här arbeten.
– Vi är måna om ett bra samarbete med markägarna och försöker göra så få ingrepp i naturen som möjligt, säger Anton Fahlvik.
Boliden är inte ensamma om att leta mineraler i kommunen. Två andra bolag har också gällande undersökningstillstånd från Bergsstaten.
Längre norrut, vid den gamla Ekedalsgruvan, har EUCO Resources Sweden rättigheter att söka efter guld, kobolt, koppar, nickel, zink. I Vittingetrakten söker Rolling Road Exploration Sweden efter flera mineraler, bland annat guld, silver, platina och rodium.