Här kan alla måla

Ett 130 år gammalt hus på landet någon halvmil norr om Östervåla har fått nytt liv. Vedic Art-konstnären Yvonne Grahn från Hässelby har förvandlat det gamla bostället till en kursgård för måleri.

Marielle Bergstrand (t v) släpper loss sin skaparkraft framför målarduken, inspirerad av Yvonne Grahn till höger.

Marielle Bergstrand (t v) släpper loss sin skaparkraft framför målarduken, inspirerad av Yvonne Grahn till höger.

Foto: Lars Gunnarsson

Heby2015-05-20 10:00

– Jag kallar huset för Konstgården. Min vision är att ta fram den skaparkraft som finns inom oss alla, säger hon

Yvonne Grahn är musiklärare. Det brukar sägas att "alla kan sjunga" och att det är hälsobringande för en människa att sjunga. Yvonne överför den här föreställningen till måleri. Hon menar att "alla kan måla" och att det är hälsosamt att få ur sig sin kreativitet genom måleri.

– Musik kan också vara bullrigt. Därför har jag sökt mig till en tyst konstform. Jag bor och arbetar mitt i stressen. Men här kommer jag bort från bruset i stan. Här kan jag tänka och bara vara i skapandet, säger hon.

Huset i Västersälja har två våningar och det finns plats för fem kursdeltagare att övernatta. Hon förvärvade det förra sommaren. Det ligger tvärs över vägen från det egna sommarstället. Hon har ägnat det första året åt att röja runt det övergivna huset.

– Det var igenväxt. Vi har säkert fällt uppåt hundra träd. Här ska det bli en lite parkeringsplats och en gräsyta där man kan stå utomhus och måla, säger Yvonne.

Hennes och kursernas inriktning gäller en konstform som går under namnet Vedic Art.

– Vedic Art tar fram skaparkraften inom oss. Det är kravlöst. Man kommer bort från föreställningen att det är så viktigt att värdera det man gör. Tekniken tar bort hinder och krav som begränsar oss.

Vedic Art skapades i Sverige på 1980-talet av konstnären Curt Källman. Tekniken utgår från den vediska livsåskådningen från Indien och bygger på 17 principer för skapande som från början förmedlades av gurun Maharishi Mahesh Yogi. (Han blev känd i västvärlden på 1960-talet när han intresserade medlemmar av popgruppen Beatles för trancendental meditation.)

På Konstgården ägnar man sig bara åt måleri.

Det är alltså ingen konstnärsskola i traditionell mening, där elever lär sig tekniken med att teckna och måla, utan en inspirationsplats för den som gärna tar till färg och penslar som uttrycksmedel för en inneboende kreativitet.

Yvonne Grahn undviker att kalla sig själv lärare i måleri.

– Kalla mig hellre inspiratör, säger hon.

Tekniken är akrylfärg på duk. Även andra material, till exempel vitt lim, används för att skapa strukturer.

Den första kursen hölls i april. Tre nybörjarmålare experimenterade med färger och lim på uppspända dukar, Marielle Bergstrand och Nina Björkqvist från Stockholm och Lilian Nybacka från Östervåla. Yvonne Grahn gick runt och gav synpunkter: "Pröva det här" och "vad händer om du gör så här". Konstverken var experimentella, abstrakta och expressionistiska. Det sprakade av färg.

– Jag har lekt med limstrukturer. Kursen har funkat när det gäller att släppa på spärrar, sade Nina Björkqvist.

Lilian Nybacka hade tidigare tecknat i blyerts.

– Jag vill frigöra mig från tecknandet, lära mig att se bortom vad motivet föreställer och skapa fritt, säger hon.

BILDTEXT 1

Yvonne Grahn utanför Konstgården i Västersälja, en nyinredd kursgård för måleri.

- Under Fest i Heby veckan efter midsommar kommer jag att ordna prova på-kurser, säger hon.

BILDTEXT 2

En av deltagarna på den första målarkursen på Konstgården i Västersälja var Marielle Bergstrand (t v) från Stockholm.

- Det är en bra kurs om man vill känna på underlag, färger, teknik och material. Jag kan använda kursen för att sedan börja måla mer avbildande, sade hon.

Yvonne Grahn till höger inpirerar med råd och synpunkter. Priset för en helgkurs är 1 800 kronor. Det blir ytterligare fem kurser under 2015.

CITAT:

"Det finns en hälsoaspekt med det här sättet att måla. Det som fastnar på duken speglar ditt liv.

Yvonne Grahn, inspiratör

ARTIKEL

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!