Om det sker ett farligt utsläpp någonstans i Heby kommun får allmänheten förlita sig på mobiltelefonen eller nyhetsmedia om man behöver sätta sig i säkerhet. Någon utomhussignal för Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) finns nämligen inte i kommunen.
Hebybon Mats Köbin vill ha ändring på det.
– Det är inte alla som har telefonen med sig. Med en utomhussignal skulle fler nås av ett larm med en gång, säger han.
Han har skickat in en fråga till fullmäktige i Heby om saken: "Jobbas det med att sätta upp 'Hesa Fredrik' på offentliga byggnader runt om i vår kommun?" Undrade han. Och vid senaste sammanträdet fick han svar. Frågan har diskuterats men det är inte aktuellt i dagsläget, var beskedet från kommunalrådet Per Sverkersson (S):
– Det finns inga planer på utomhussignaler nu, men kommunen har en kontinuerlig dialog om sätt att utveckla kommunikationsvägar med allmänheten vid kritiska händelser, sade Per Sverkersson.
Rickert Olzon (M), som tidigare under många år var beredskapssamordnare i Heby kommun, poängterade även nackdelen med att dagens utomhusvarningsystem har en räckvidd på en kilometer.
– Med tanke på Heby kommuns geografiska spridning med mycket människor bosatta i landsbygd skulle det krävas väldigt många system för att få en rättvis spridning, sade han.
Är du nöjd med svaret?
– Jag tycker inte det räcker med meddelande till telefonen. Man borde kosta på sig utomhussignaler i de fyra huvudorterna i kommunen. Vi har ju industrier där det kan bli bränder med farliga utsläpp. Med varningar i Heby, Morgongåva, Tärnsjö och Östervåla skulle kommunen nå en större andel av befolkningen än i kommuner med en större centralort, säger Mats Köbin.
Heby är alltså den enda kommunen i Uppsala län som inte har någon anläggning för utomhusvarningar. Man är därmed en av cirka 50 kommuner i landet som är utan.
En kommun kan inte själv besluta om VMA-system, utan bara ansöka hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Det är MSB som äger systemet och som avgör om sådana behövs. På MSB:s hemsida uppger man att de kommuner som har utomhusvarningar är de som bedömdes vara krigsmål under andra världskriget – och nya kommuner som blivit det, eller har någon form av farlig verksamhet där ett sådant varningssystem behövs.