Idén att starta ett språkkafé i Tärnsjö kläcktes av ortsbon Mikael Forsberg sedan han under fjolåret engagerat sig i en liknande satsning arrangerad av ABF i Sala riktad mot flyktingar och nyinflyttade i staden.
– Jag fick tipset av elever att besöka språkkafét och sedan dess har jag varit med där som ideell volontär och upptäckt hur bra den satsningen är. I början av året började jag fundera på om det gick att starta något liknande här i Tärnsjö, där vi ju också har en del nyinflyttade flyktingar, och lade ut en intresseanmälan på Facebook, berättar Mikael Forsberg som till vardags arbetar som lärare i Sala.
Vi står ute i hallen, avbrutna då och då av besökare i olika åldrar som vill säga hej eller ge en vänskaplig kram till Mikael Forsberg, som glatt och med snabba ord hälsar tillbaka och frågar hur det är i dag.
– Det är just kontaktskapande som vi vill vara, en inkörsport till gemenskap och samhörighet med orten, förklarar Mikael Forsberg.
Responsen på intresseanmälan blev stor och en torsdagskväll i början av februari öppnade språkkaféet portarna i Svenska kyrkans ungdomslokal Noas Ark i Tärnsjö.
– Att det blev just den här lokalen beror på att den helt enkelt är ändamålsenlig, här kan vi fika, spela spel och umgås vilket är huvudaktiviteterna på torsdagskvällarna, säger Mikael Forsberg.
Sedan den där februarikvällen håller språkkaféet öppet varje torsdagskväll – tack vare ett drygt tiotal engagerade ortsbor som finns på plats och ser till att allt fungerar.
– En normalkväll har vi mellan tio och tjugo besökare i åldrarna sju till 50 år där de flesta ursprungligen kommer från Afghanistan, Eritrea och Syrien, informerar Mikael Forsberg.
Urspungsidén, att i första hand erbjuda enkel undervisning i svenska, fick arrangörsstaben däremot lämna ganska snabbt eftersom de allra flesta nyanlända flyktingar i Tärnsjö redan studerar svenska i organiserade former både på sfi och i vanliga skolan.
– När vi upptäckte det så kändes det rätt att satsa mer på den sociala biten med exempelvis fika, gemenskap och lite aktiviter som spel och annat. Svenska får besökarna med sig på köpet en hel del ändå eftersom det ju pratas mycket svenska här, berättar Mikael Forsberg.
Tre av besökarna den här torsdagskvällen är kompisarna Ali Rezayi, Ali Reza Hassani och Mahmoud Hasani som alla kommer från Afghanistan och nu har bott i Tärnsjö i ungefär ett halvår. För dem betyder språkkaféet framför allt ett tillfälle att umgås både med varandra och att lära känna infödda Tärnsjöbor.
– Jag försöker vara här varje vecka, här träffar jag kompisar och vanliga svenskar, umgås och fikar, berättar Ali Rezayi och får medhållande nickar från kompisarna bredvid.
Mahmoud Hasani berättar att han känner sig välkommen på språkkaféet som han själv menar betyder mycket.
– Jag trivs här och så blir det en del prat på svenska och det är nyttigt, säger han.
– Förutom att prata och fika så brukar vi spela spel också, det är bra här, tillägger Mahmoud Hasani.
Inne i den stora serveringssalen sitter ett drygt tiotal personer, män och kvinnor i alla åldrar och fikar och pratar. Vid ett av borden sitter Helena Rodén som är en av ortsborna som engagerat sig i språkkaféet. Hon berättar varför.
– Helt enkelt för att jag gillar människor och tycker att det här är ett så bra initiativ. Jag försöker vara med så ofta jag kan, förklarar hon.
Själv ser hon språkkaféet framför allt som en ”kontaktskapare” och en liten inkörsport till det vanliga samhället.
– Det skapar kontakter på ett enkelt sätt. Ett exempel är från förra veckan då jag stötte på en av språkkaféets stamgäster ute på samhället, eftersom vi då hade haft en liten kontakt hälsade vi på varandra och pratade lite spontant. Då kände jag att språkkaféet redan hade nått sitt syfte för mig, säger hon.
Mikael Forsberg kan belåtet se att hans initiativ haft betydelse för både de nyinflyttade flyktingarna och för de ledare som engagerat sig i satsningen. Själv har han också en liten solskenshistoria att berätta för egen del.
– Själv har jag lärt känna många nya vänner genom mitt engagemang för flyktingarna. En av mina allra bästa vänner i dag är Adham som jag först kom i kontakt med vid språkkaféet i Sala och som numera är med och hjälper till här i Tärnsjö på torsdagskvällarna när han har möjlighet, berättar Mikael Forsberg.