Här finns en verklig raritet
Den oansenliga grå timmerbyggnaden i skogsbrynet på familjen Jönssons ägor en bit utanför Västra Lakbäcks bykärna i Tärnsjö är helt enkelt en sensation. Den härstammar nämligen från 1300-talet, då som sädes- eller visthusbod.
Erik Jönsson är stolt över den urgamla höladan på sin gård Västra Lakbäck.
Foto: Hans Lundgren
"Upplandsmuseet menar att byggnaden har ett mycket stort kulturhistoriskt värde, framför allt som medeltida historiskt dokument", skriver antikvarie Per Lundgren.
- Det känns mäktigt att timret i den är 700 år, säger ägaren Erik Jönsson, 51, som tillsammans med sin bror Anders, 47, äger och driver mjölkgården Västra Lakbäck.
Till denna undanskymda plats flyttades den troligen i samband med laga skiftet under första hälften av 1800-talet och byggdes då om till hölada med plankgolv.
Taket är i dag klätt med tegelpannor. Med undantag för ett par påbyggda rundtimmervarv under takfoten är byggnaden medeltida. Att den tidigare varit sädes- eller visthusbod sluter sig experterna till av de urtag i väggarna som finns inne i ladans norra del. Mellan urtagen har funnits avbalkningar så att tre mindre utrymmen skapats.
De nio första stockvarven tillhör den gamla boden. Från golvsyllen upp till nionde varvet är timringen utförd med så kallat sexkantigt fasettimmer, med knutar med sneda hak och mittröskel.
Byggnaden saknar dörr. På östra långsidan finns en öppning som stängs med stockstumpar med urtag i ändarna som kan föras ner på ett svärd i trä.
Visst har ladan fått en del skavanker under seklernas gång. Stommen har en del rötskador, på sina håll är timret mycket vittrat. Men bara en av de ursprungliga stockarna behöver bytas. Väggarna kalvar och fler husknutar har bristande funktion.
Taket är i dålig kondition och läcker, men genom att det lagts om minst två gånger efter flytten är byggnaden med tanke på den höga åldern som sagt i förvånansvärt bra kondition.
Dess nuvarande placering i jordbrukslandskapet och dess funktion som hölada bidrar till det kulturhistoriska värdet.
Nu skall höladans byggnadsdelar märkas och försiktigt plockas ner bit för bit och därpå sättas upp igen. Därmed kan de stockar som kommit ur sitt läge och som exponeras för regn och har rötskador läggas på plats igen.
- Det finns många gamla lador här omkring, säger Erik Jönsson och pekar på en grå byggnad hundra meter söderut.
- Den är från 1500-talet. Inte fy skam det heller.
Källa: Besiktningsrapport av antikvarie Per Lundgren, Upplandsmuseet, 2009.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!