Här anmäls det flest elevkränkningar i kommunen

På Tärnsjö skola anmäls det allra flest elevkränkningar i Heby kommun. Men rektorn tror inte att det begås fler kränkningar i Tärnsjö än i någon annan skola.

Tärnsjö skola är den skola i Heby kommun där det anmäls flest elevkränkningar.

Tärnsjö skola är den skola i Heby kommun där det anmäls flest elevkränkningar.

Foto: Heby kommun

Heby2021-03-11 10:00

Enligt en rapport från Heby kommun anmäldes det 89 kränkningsärenden på Tärnsjö skola 2020. Näst flest hade Morgongåva skola med 71. Det innebär att det anmäldes 0,71 kränkningsärenden per barn i Tärnsjö. 

— Det betyder inte alltid att det har skett en kränkning. Den höga siffran tror jag beror på att vi är duktiga på att anmäla, följa upp och utreda både stora och små händelser. Det låter ju väldigt allvarligt när man gör en kränkningsanmälan. Men det är i princip en registrering som visar att vi har uppmärksammat en händelse och att vi ska utreda, säger Alexandra Gustafsson, rektor på Tärnsjö skola. 

Så du tror inte det finns ett större problem med kränkningar i Tärnsjö än i andra skolor i kommunen? 

— Nej. Jag kan inte svara på om de andra skolorna inte anmäler allt och så vidare. Men här jobbar vi väldigt aktivt, vi blundar inte för konflikter och hjälper barnen att lösa dem. Jag tror den här statistiken snarare visar att vi jobbar väldigt aktivt kring det här än att det sker fler kränkningar här, säger Alexandra Gustafsson. 

Varför är det viktigt att anmäla även om det kanske inte är så allvarligt? 

Vi trycker väldigt hårt på att personalen ska anmäla alla händelser. Då får vi ut statistik på när det händer, vilka platser det händer på, och om det är samma elever som utsätts eller utsätter. Det är viktigt då vi på ett bättre sätt kan jobba med att sätta in rätt insatser. 

Alexandra Gustafsson menar också att en anmälan kan förebygga framtida händelser och att det kan ha en uppfostrande effekt på barnen. 

— Konflikter kommer man aldrig undan på en skola, så vi måste lära våra elever att hantera dem. Men vi måste också visa tydligt när en händelse inte är okej och man har gjort någon ledsen genom att använda vissa ord eller att man har slagit. Då kan en anmälan och en utredning göra det tydligt för barnen vad som är okej och inte. 

Trots att Tärnsjö sticker ut i statistiken har antalet anmälda kränkningar på skolan gått ner från över en per elev 2019 till 0,71 per elev 2020. 

— Vi har ändrat rutinerna kring det här. Nu är det den personal som ser eller hör en kränkning som också utreder händelsen, det har fått bra effekt då vi kan utreda sådana här saker mer skyndsamt nu. Så vårt arbeta med att vara aktiva vuxna i skolan tycker jag har varit lyckosamt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!