Han sågade sig i benet – ambulansen tog fel väg

Magnus Johansson sågade sig i benet med en motorsåg hemma på gården i Huddunge. Men ambulansen hittade inte dit då ambulanssjukvårdens kartor inte uppdaterats.

Magnus Johansson vid den vägen där ambulansen hade svårt att ta sig fram.

Magnus Johansson vid den vägen där ambulansen hade svårt att ta sig fram.

Foto: Anton Gustafsson

Heby2021-05-15 19:00

Under skärtorsdagen var Magnus Johansson själv på gården i Huddunge och skulle fälla några aspar för att återställa en gammal betesmark, men när arbetet nästan var klart var olyckan framme. Motorsågen studsade till och landade på låret. 

— Dumt nog hade jag tagit av mig skyddsbyxorna, så jag får ju skylla mig själv. Motorsågen skar upp ett åtta centimeter långt snitt i låret, säger han.  

undefined
Magnus Johansson inspekterar aspen han skulle fälla när motorsågen studsade till.

Magnus tog sig på egen hand tillbaka till huset och ringde 112. Larmoperatören tog skadan på största allvar och skickade en ambulans.

— Jag kunde gå och såg att det inte pulserade blod ur såret. Men operatören ville ändå skicka en ambulans då chocken kan göra att det inte blöder speciellt mycket till en början.

Ambulansstationen i Huddunge ligger bara några kilometer från gården och när UNT testkör sträckan tar det strax under tio minuter. Men ganska snabbt blev det tydligt att ambulansen inte skulle hinna fram på den tiden.

— Larmoperatören frågade flera gånger om inte ambulansen hade kommit fram och det märktes att hon blev stressad.

När ambulansen äntligen kom fram anmärkte de på hur dålig vägen var och sa att de hade kört över en särskilt ranglig bro. Då förstod Magnus direkt vilken väg de hade tagit.

— Det är en gammal traktorväg som inte används längre. Om det hade varit vinter eller sämre förhållanden än den dagen hade de aldrig kommit fram, de hade kört fast eller varit tvungna att vända om. Bron man måste köra över är också direkt farlig.

undefined
"Virket i bron är oerhört slitet, det hade kunnat sluta illa för ambulanspersonalen, de hade kunnat hamna i ån", säger Magnus Johansson.

Hur ser du på att ambulansen visades in på fel väg av navigationssystemet?

 — Nu var min skada inte allvarlig. Men det visste ju inte ambulanspersonalen, om skadan hade varit värre och förhållandena sämre hade det kunnat gå riktigt illa. Det är bekymmersamt att ett så stort fel finns i en sådan basal funktion som navigationssystemet är för ambulansen. Det mest allvarliga i det här är ju att om det blev fel här finns det säkert liknande brister på andra vägar, det är något alla bör kolla upp så det inte slutar värre nästa gång.

— Det har alltid varit en trygghet att ha ambulansstationen nära om det skulle hända något. Men så hände det här, det gör mig såklart orolig för både oss och alla andra som bor längs med vägen ifall att någon är i stort behov av vård där varje minut kan vara avgörande.

undefined
Bron som ambulansen var tvungen att ta sig över har sett sina bästa dagar. "De hade kunnat hamna i ån", säger Magnus Johansson.

 Per Andersson är verksamhetschef för ambulanssjukvården på Region Uppsala. Han menar att sådana här missöden kan uppstå när kartorna inte är uppdaterade.

— Vi abonnerar på kartor från Lantmäteriet. Det som leder till bekymmer är att det i de här kartlagren finns olika beskaffenhet på vägar. Det som ibland händer är att gamla vägar står som farbara men kan vara privata. Då kan ägaren sätta upp en bom på vägen eller så underhålls den inte. Ibland finns inte det angivet i kartunderlaget och då visar våra navigatorer efter en väg den tror är farbar, säger han.

Det här kan ju få förödande konsekvenser för enskilda personer, hur ser du på det?

— Det är klart att det är allvarligt varje gång det händer. Därför önskar vi en mycket hårdare styrning nationellt hur kartunderlag ska se ut, hur ofta de ska rapporteras in och distinktioner mot de kommersiella karttjänsterna.

Heby kommun och Region Uppsala menar att uppdateringar kring den aktuella vägsträckan är Lantmäteriets ansvar. UNT har varit i kontakt med Lantmäteriet som har bett att få återkomma när de själva har undersökt saken.

Stationen i Huddunge

Akademiska sjukhuset har stationer i Enköping/Bålsta, Tierp/Skutskär, Uppsala/Huddunge/Knivsta och Östhammar. Ambulansen från Huddunge bemannas med personal från stationen i Uppsala. 

Det finns lite mer än 500 året runt-boende i Huddunge och på sommaren betydligt fler.

Källa: Akademiska sjukhuset

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!