Han klarar elavbrotten

När elavbrotten kommer är Per Olov Sundelin i byn Siggberg beredd. Han har inrett ett särskilt rum i sitt hus, med backup i form av el från gårdens eget vindkraftverk.

Husets hjärta. - Vi kommer att klara de basala funktionerna även om den reguljära elförsörjningen bryts under en längre tid, säger Per-Olov Sundelin.

Husets hjärta. - Vi kommer att klara de basala funktionerna även om den reguljära elförsörjningen bryts under en längre tid, säger Per-Olov Sundelin.

Foto: Hans Lundgren

Heby2016-02-06 11:25

Det finns i dag småskalig teknik som gör det möjligt för enskilda villaägare att ta el från små sol- och vindanläggningar som klarar att driva hushållets basala funktioner i händelse av strömavbrott. Det vet pensionerade dataexperten Per Olov Sundelin som bor på en gård mellan Östervåla och Tärnsjö.

Byns yta är en kvadratkilometer. Där finns sex fastboendehushåll och ett fritidshus, det senare blir snart också åretruntbostad för en familj från Stockholm.

Den som första gången stiger in hos honom och makan Gunilla och på tröskeln till köket får syn på alla apparaterna i ett litet sidorum undrar förstås vad det är fråga om?

Det talar P O Sundelin gärna om.

– I många år drabbades vi av ständiga strömavbrott, framför allt under vinterhalvåret och ibland under flera dygn. Vattenfall har fortfarande svårt att säkra linjen här förbi vid blötsnö och hårda vindar. Det var en negativ överraskning för oss när vi flyttade hit från Stockholm.

På den tiden var alternativen i sin linda.

– Vi kunde elda med ved i spisar och kaminer och frös inte, men vattnet slutade rinna i kranarna och eftersom jag redan på den tiden var företagare i databranschen kunde jag inte arbeta.

För ett par år sedan kom han i kontakt med en Philip Wayer, säkerhetskonsult och bosatt i Östervåla, och med hans hjälp rekvirerades och installerades ett litet vindkraftverk på gavelnocken till gårdens lada.

– Det ger under gynnsamma förhållanden 1,2 kilowatt eller 3 500 kWh på årsbasis. Vattenpump, datorer, kaffebryggare och kylskåp fortsätter att fungera. Med tillskottet som solenergin ger kan vi koppla in luftvärmeväxlaren och TV-apparaten. Belysning med LED-lampor ingår i kalkylen.

Hur många kWh anläggningen ger är beräknat på tio månader och 35 procent verkningsgrad. Elen lagras i åtta batterier 24 volt likström som omvandlas till 230 volt växelström. Den faktiska utrusningen kostar cirka 50.000 kronor. Grävningsarbeten tillkommer.

– Jag är kapten i reserven och känner väl till att i en krissituation är korrekt information avgörande. Jag har därför sparat den gamla takantennen ifall parabolen slutar fungera. Jag har också kvar ledningen till den fasta telefonin om mobilen blir obrukbar.

För att kunna fortsätta jobba hemifrån med att skapa hemsidor åt företag har P O Sundelin flera bredbandsleverantörer.

– Jag gör inte det här för pengar, det är snarare ett sätt att tänka. Jag tillhör inte katastrofteoretikerna, men jag och min hustru vill ha handlingsfrihet och redundans i tillvaron. Vi vill vara garanterade mat, värme och hygien. Det är grundläggande mänskliga behov.

Makarna Sundelin stortrivs i Siggberg:

– Först letade vi efter en gård i närheten av Stockholm, Men vi insåg snart att där var fastigheterna generellt ganska eftersatta. När vi utökade radien med några mil hände något. Slutsatsen är att Stockholmare vill bo i staden och den storstadsnära landsbygden förfaller medan man häromkring har förstånd att vårda sitt kapital.

Vad som händer om, eller snarare när elektriciteten slås ut under en längre tid på vintern i de stora städerna, kan man föreställa sig:

– Det är naturligtvis urbaniseringens baksida och ett mycket svårare problem. Jag såg för en tid sedan en ung kvinna besvara den frågan i en enkät. Hon menade, på fullt allvar, att frågeställningen inte alls berörde henne eftersom hon var bosatt i Stockholm!

018-478 1358

Personfakta

Namn: Per Olov Sundelin

Ålder: 71

Bor: Siggberg i västra Uppland

Familj: Hustru Gunilla, en dotter, ett barnbarn, tre boxerhundar.

Intressen. Föreningsliv, hundar, vackra saker (moderna och antika), auktioner

Om framtiden: Hinna med så mycket man orkar

Motto: Att inte dö nyfiken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!