Stieg Larsson satte dem på kartan – bokserien tillbaka

För 20 år sedan var det hit han vände sig när hans tidskrift Expo behövde hjälp. Nu gör Stieg Larssons prisbelönta bokserie comeback i Morgongåva. "Vi har redan sålt över 1 500 ex", säger Mazen Saghir på Adlibris.

"På den tiden var man ung och odödlig. Det här var helt rätt jobb för oss", säger Jan Köbin som 2001 fick i uppdrag av Stieg Larsson att trycka hans tidskrift Expo som granskade och kartlade högerextrema och rasister.

"På den tiden var man ung och odödlig. Det här var helt rätt jobb för oss", säger Jan Köbin som 2001 fick i uppdrag av Stieg Larsson att trycka hans tidskrift Expo som granskade och kartlade högerextrema och rasister.

Foto: Adam Wrafter

Heby2022-11-10 17:00
undefined
"På den tiden var man ung och odödlig. Det här var helt rätt jobb för oss", säger Jan Köbin som 2001 fick i uppdrag av Stieg Larsson att trycka hans tidskrift Expo som granskade och kartlade högerextrema och rasister.

Det var en vinterdag som vilken annan när telefonen ringde hos Jan Köbin i Sala.

På andra änden satt en herre med ett angenämt problem: Hans nystartade tidskrift, som granskade högerextrema och rasister, hade stött på problem. Deras tryckeri i Stockholm hade vandaliserats av högerextremister. De kunde inte längre trycka. Stieg Larsson, tillika chefredaktör, behövde hjälp.

undefined
Här på Hallvigs trycktes Expo i flera år. Det allra första numret trycktes 2003. Det blev totalt 14 nummer.

Trots en överhängande risk för att själva bli utsatta för hot, våld och trakasserier tvekade inte tryckaren Jan Köbin en sekund.

– Man gjorde ju inte det. På den tiden var man ung och odödlig. Det här var helt rätt jobb för oss.

undefined
"Stieg ville verkligen inte att det där materialet skulle hamna i fel händer", säger Jan Köbin. Expos texter, layout och bilder levererades under hård sekretess på disketter till tryckeriet.

Det lilla tryckeriet Hallvigs i Morgongåva började trycka Expo. Enligt Jan Köbin träffade han och hustrun Stieg Larsson flera gånger. Han beskriver honom som en "väldigt påläst och ödmjuk" person, lätt att ha att göra med.

Enligt Köbin levererades all text, layout och bilder på disketter till tryckeriet. Larsson var mån om att det nya tryckeriet hölls hemligt.

– Stieg ville verkligen inte att det där materialet skulle hamna i fel händer. Min fru och jag åkte efter att vi tryckt klart personligen ned till Stockholm och levererade tidningarna till hans kontor på Kungsholmen. Där satt han, högst upp i ett hus utan skyltar.

undefined
Den nya Millenium-boken i drivor. Enligt Mazen Saghir, plats- och logistikchef på Adlibris, har boken sålt bra. Omkring 1 500 exemplar hade företaget sålt under tisdagen.

Det lilla tryckeriets arbete uppskattades stort av Stieg Larsson – till den grad att de kröntes med en egen plats i hans litteratur.

Både Morgongåva och Hallvigs Reklam AB, som är deras fullständiga namn, förekommer i samtliga böcker i den ursprungliga Millenium-trilogin.

undefined
Helena Cajander plockar bland de nya böckerna. Här har en beställare beställt två böcker, vad det ser ut som. Kanske tidiga julklappar?

I den tredje delen, "Luftslottet som sprängdes", nämns bland annat Jan Köbin och Hallvigs i Morgongåva vid sina riktiga namn. Detta då det fiktiva Hallvigs är platsen där magasinet Millenium trycks i böckerna.

Morgongåva besöks även i en scen. Det när Säpo smyger omkring vid tryckeriet som i boken bland annat bevakas av samma säkerhetsföretag som Lisbeth Salander jobbar för.

undefined
Karin Smirnoff från Västerbotten är ny författare för Millenium-serien. Hon tar över fanan efter David Lagercrantz. Smirnoff gjorde succé med sin debutroman "Jag for ner till bror" 2018. Boken har fått två uppföljare där läsaren fick fortsätta följa antihjälten Jana Kippo.

Nu, ungefär 20 år efter att det första numret av Expo trycktes i Morgongåva, är Stieg Larssons prisbelönta bokserie tillbaka på orten.

I fredags förra veckan släpptes den sjunde delen i serien om datahackern Lisbeth Salander och journalisten Mikael Blomkvist.

"Havsörnens skrik" heter boken. Det är den första skriven av Karin Smirnoff, mest känd för sin Jana Kippo-svit.

undefined
"Jag tror att den här titeln kommer fortsätta sälja bra ju fler som ser vem den nya författaren är", säger Mazen Saghir, platschef på e-handelsföretaget Adlibris i Morgongåva.

Enligt Mazen Saghir, platschef på Adlibris i Morgongåva, toppade den nya Smirnoff-boken deras lista under tisdagen. Då hade över 1 500 exemplar sålts.

– Det blir alltid ett stort intresse när det är nyreleaser. Jag tror att den här titeln kommer fortsätta sälja bra ju fler som ser vem den nya författaren är, säger han.

undefined
Även flera bibliotek har köpt in den nya Millenium-boken. Enligt Linnea Ringström, teamchef på Bokverkstan, som sätter etiketter och plastar in böcker, kommer biblioteken att få böckerna de närmaste dagarna.

I Hallvigs lokaler på andra sidan vägen är det i dag inte lika febril verksamhet. De gamla tryckpressarna är sålda. Planen är, enligt Henrik Lindley, vd för Morgongåvas företagspark som är de nya ägarna av lokalerna, att byggnaden ska byggas om så att flera mindre företag kan hyra in sig där.

För Jan Köbin är tryckeriet och arbetet med Expo mest ett minne blott.

undefined
Häromåret köpte Morgongåva företagspark, med finansmannen Anders Wall och vd Henrik Lindley i spetsen, det gamla tryckeriet av Jan Köbin. Nu väntar nya planer för lokalerna.

Men han minns Stieg Larsson med värme. På frågan om han än i dag, vid förfrågan, skulle trycka en tidskift som granskar rasister och högerextrema svarar han:

– Det är ett högre tonläge och mycket värre i dag. Men det var ett bra jobb vi fick äran att göra och Stieg var en bra person. Vi skulle trycka det i dag också om det hade behövts, absolut, det skulle vi.

undefined
20 år senare står Jan Köbin med en ny, rykande färsk del i Millenium-serien. Han och tryckeriet förekommer med namn i flera av de tidigare böckerna. Frågan är om Morgongåva och tryckeriet kommer återvända i någon bok framöver?
Morgongåva i "Millenium"

Utdrag ur "Luftslottet som sprängdes" (2007):

Jonas Sandberg och låssmeden Lars Faulsson, mer känd som Falun, parkerade en bit från järnvägen och promenerade genom Morgongåva. Klockan var halv nio på kvällen. Det var för ljust och för tidigt att göra något, men de ville rekognoscera och skaffa sig en överblick.

"Om stället är larmat vill jag inte ge mig på det", sa Falun.

Sandberg nickade.

"Då är det bättre att kolla genom fönstren. Om det ligger något framme så hivar du en sten genom rutan..."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!