På måndagsmorgonen togs sammanlagt 1650 byggnadsarbetare på ett 60-tal byggarbetsplatser över hela landet ut i strejk sedan Fackförbundet Byggnads avvisat medlarnas bud på en 2,2-procentig löneökning. Jan Andersson, Östervålabo och regionsordförande i Byggnads Mälardalen med 10 000 medlemmar, ingår i den förhandlingsdelegation som senaste dagarna funnits på plats i förhandlingarna med arbetsgivarsidans Sveriges Byggindustrier.
–Det har varit intensiva dagar och närmaste tiden kommer mina arbetsdagar att påverkas mycket av den här situationen, säger han och fortsätter:
– Alla vi som jobbar i förbundet påverkas på olika sätt, för mig handlar dagarna nu mycket om att träffa medlemmar och att informera medlemmar som tagits ut i strejk, just nu är jag exempelvis på väg till Västerås och ska sedan fortsätta till Eskilstuna, berättar Jan Andersson när UNT får en pratstund med honom via telefon på måndagsförmiddagen.
Jan Andersson berättar att det i första hand inte är lönenivåerna som gjort att avtalsparterna inte kommit överens.
– Vi har faktiskt inte pratat lönenivåer i förhandlingarna, i stället har vi från vår sida lyft upp frågor som handlar om exempelvis arbetsförhållanden, ordning och reda, jämställdhet och mångfald, ämnen som vår motpart över huvud taget inte velat diskutera. Det är där förhandlingarna har fallit, förklarar han.
I kontakterna med sina medlemmar upplever han ett stort stöd till stridsåtgärderna som nu genomförs och han menar att förbundet har råd med strejken – även om stridsåtgärderna drar ut på tiden eller utökas.
– Vi har lagt varsel i tre steg, med en veckas mellanrum, där vi kommer att trappa upp stridsåtgärderna om vi inte får i gång diskussioner med arbetsgivaren, säger Jan Andersson.
Hur allt kommer att utvecklas har han svårt att sia om, men möjligheten finns ju, menar han, att arbetsgivarparten så småningom kommer att svara med lockoutvarsel.
– Vi vill som sagt att arbetsgivarsidan börjar prata med oss om de olika yttrandena och kraven vi har lyft upp där som bland annat handlar om att få in fler kvinnor i branschen, öppna dörrarna för utlandsfödda och att verka för en schysst och jämställd byggbransch, säger han.
Själv hoppas Jan Andersson att strejken blir kortvarig och att parterna kan sätta sig ner och diskutera så snart som möjligt.
– I förbundet kommer vi att ha löpande möten via telefon per distans, när det väl kommer till förhandlingar med motparten så blir det på plats i förhandlingslokalen så för mig gäller det att vara ständigt stand by, säger Jan Andersson.