Gubbar klara till midsommar

Hebyborna kan andas ut – de kommer att kunna ha lokalt odlade jordgubbar på sina matbord under midsommarhelgen.

Stefan Kallin, jordgubbsodlare från Backa i Heby.

Stefan Kallin, jordgubbsodlare från Backa i Heby.

Foto: Johan Eriksson

Heby2016-06-23 12:25

Lagom till midsommarhelgen har jordgubbarna vid Backa jordgubbsodling i Heby börjat lysa röda – vilket betyder att det kommer att finnas lokala jordgubbar att handla hem till midsommarbordet.

– Plockningen pågår för fullt, vi räknar med att kunna förse närområdet med jordgubbar till midsommarhelgen genom försäljning både i Heby och Sala, berättar jordgubbsodlaren Stefan Kallin.

Jordgubbspremiären i Backa är tidig, inte minst jämfört med fjolåret då den riktiga säljstarten var två veckor senare. Anledningen till den tidiga jordgubbspremiären är gynnsamt väder de senaste veckorna med lagom mängd av både regn och sol.

– Det känns själklart kul att kunna erbjuda jordgubbar till midsommarhelgen som ju är så förknippad med det här speciella bäret – och det är ju också vad vi alltid siktar mot, säger Stefan Kallin.

Backa jordgubbsodling, som funnits sedan 1991, omfattar sammanlagt drygt fyra hektar där sorterna är Zephyr och Polka.

– Det är vår tidiga sort Zephyr som vi plockar nu men jag ser att även den senare sorten Polka börjar skifta i rött redan nu, säger Stefan Kallin.

När det gäller självplock av jordgubbar så räknar Stefan Kallin med att kunna börja ta emot kunder direkt efter midsommarhelgen.

– Allt pekar på det, vår självplock är ju också med som en programpunkt under Fest i Heby, säger han.

Slutligen, hur ska jordgubben ätas?

– Med vaniljvisp och glass som tillbehör. Och den ska absolut inte sköljas, då tappar den både smak och stabilitet – det gäller i alla fall för våra gubbar som odlats fram helt på naturlig väg, säger Stefan Kallin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!