Grönsaksodlare fick stipendium

Satu Nenonen i Lindsbro, Östervåla, har fått stipendium för att hon odlar ekologiska grönsaker hemma på gården. Hon får 10 000 kronor till ett större kallväxthus för att kunna öka produktionen.

Foto:

Heby2009-02-27 13:25
- Det är ett viktigt bidrag. Att ställa i ordning ett växthus som är sex meter brett och 30 meter långt kostar sammanlagt närmare 100 000 kronor, säger hon.

Satu Nenonen och hennes make driver tillsammans Lindsbro Trädgård. De är medlemmar i organisationen Bondens egen marknad och fick därifrån tipset att söka bidrag från den svenska stiftelsen Flory Gates stipendiefond - Fred med jorden, som för övrigt fyller 25 i år.
- Jag fick ett snabbt svar. Jag blev jätteglad och vill gärna tipsa andra som odlar ekologiskt att uppmärksamma den här stipendiefonden. Inte många vet om att den finns.
De tidigare mindre växthusen var i dåligt skick, ett har redan rivits.

Små växthus har många nackdelar. De blir ofta för varma på sommaren, det blir gärna trångt och svårarbetat, växterna får för litet med plats och så vidare.
- Det här nya växthuset som vi skall börja bygga i vår har bärande stomme i limträ som min pappa gjort. Det känns extra fint att de kan komma till användning för sitt ändamål, strax efter att han hade gjort dem färdiga blev han sjuk och dog.
Det nya växthuset på 180 kvadratmeter kommer att ge ett bättre klimat för växtligheten. Höjden blir hela fyra meter.
- Luftvolymen har stor betydelse för resultatet. Vi tänker bland annat odla kryddor i krukor, säger Satu Nenonen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om