Göran Persson besökte Heby sågverk
Statsminister Göran Persson besökte på tisdagen Heby sågverk.
— Svarta siffror, bra konjunkturer, eller hur? Men Mellanskog skriver ner aktierna i bokslutet?
Anläggningarna i Heby ingår i Setra Group som ägs av Mellanskog och LRF med var sin fjärdedel samt statliga Svea Skog till hälften.
Eftersom Göran Persson numera personligen är medlem i Mellanskog och i egenskap av statsminister är att betrakta som en av de främsta i staten, var det en genuin delägare som under en knapp timma vandrade genom såghus, justerverk och paketering.
Och kunnig.
— Basnäringen skog är ett stort intresse sedan många år. Sågverksindustrin är märkvärdigt underskattad, det talas mest om massaindustrin.
Så sent som i fredags gjorde näringsdepartementet en förfrågan om besöket hos sågverkschefen i Heby, Olle Modin.
— Oavsett om det är statsministern eller någon annan, går det att ordna ett besök så gör vi det, säger han.
Heby sågverk eldhärjades år 1992 men byggdes upp igen till Norra Europas modernaste. Genom att hela tiden investera i anläggningarna ligger man kvar i den tekniska framkanten.
— Den strategiskt viktigaste satsningen gjordes i slutet på 1990-talet då vi byggde fastbränslepannan som eldas med granbark och gör oss självförsörjande på värme, säger Olle Modin.
Pannan gjorde det i sin tur möjligt att investera i ännu fler torkar. Med en ny timmersortering, automatisk kvalitetsgallring samt paketering har mängden sågade trävaror successivt kunnat öka till 280 000 kubikmeter i fjol.
På önskelistan står ett stickspår så att sågverket kan föra in grantimret och utleverera sågade trävaror på järnväg i stället för som nu på ett par hundra långtradare varje dygn.
Konjunkturen? Jo, säger Olle Modin, efterfrågan är hyfsad och priset har stigit.
— Men det produceras mycket sågade trävaror i Sverige, konkurrensen är oerhört hård. Råvaran står för 70 procent av kostnaderna. Därmed är vi konjunkturkänsliga.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!