Giftiga jätteväxten skapar oro

Den giftiga jättelokan bekymrar Hebyborna. "Alla måste hjälpas åt för att den ska försvinna", säger kommunens miljöstrateg.

Så här ser den ut. Jättelokan kan bli tre meter hög och blomkorgen upp till en halvmeter bred.

Så här ser den ut. Jättelokan kan bli tre meter hög och blomkorgen upp till en halvmeter bred.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Heby2019-07-03 19:00

Den invasiva och giftiga före detta trädgårdsblomman Jättelokan känner du igen på sina en meter breda, flikiga blad. Växtsaften är starkast i kombination med solljus, och kan fräta hål på kläder och ge svårläkta sår, blåsor och eksem. Efteråt kan huden vara solkänslig i flera år.

I dag är det förbjudet att ha blomman på sin mark och markägaren ansvarar för att ta bort den. Många invånare har hört av sig till Heby kommun för att få bort jättelokan, men kommunen har varken rätt eller skyldighet att ta bort växten från någon annans mark. Däremot ansvarar de för avfallet och kan ge tips och råd.

– Det enklaste sättet att döda jättelokan på är nog med bekämpningsmedel. Men det är jätteviktigt att lokan inte står vid vatten, att medlet är godkänt och att det verkligen är en jätteloka. 25-30 procent av de ärenden jag fick inrapporterade visade sig vara andra växter. Du kan också klippa bort blommorna nu innan de blir frön eller trötta ut plantan genom att hela tiden dra bort alla blad, säger Heby kommuns miljöstrateg Camilla Winqvist.

Heby kommun bekämpar just nu jättelokan längs Varmsätratippen i Heby, mittemot macken i Östervåla, vid lekplatsen på S:t Birgittas väg i Harbo och längs gamla landsvägen i Vittinge. Vid Kyrkogatan i Heby är den utrotad. Ser du jättelokor på annan plats kan du rapportera in det på artfakta.se.

– Alla i samhället måste hjälpa till för att den ska försvinna, säger Camilla Winqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!