Inför övertagandet har Trafikverket gjort en kartläggning av landets gatubelysningar tillsammans med Sveriges kommuner och regioner (SKR). Kartläggningen visar att underhållet av gatubelysningen i många fall är eftersatt. För att Trafikverket ska kunna genomföra övertagandet måste lamporna rustas upp först, en kostnad som kommunerna väntas stå för.
I Heby kommun finns det ett stort behov av underhåll av gatubelysningen och kommunen riskerar alltså att få betala en ansenlig summa för att höja standarden på belysningen.
— Det är inte skarpt läge med den här övertagningen än. Så vi har förberett oss genom att inventera gatubelysningen och sett att det finns stora upprustningsbehov i kommunen. Och det är klart att det kan bli mycket pengar för en liten kommun som Heby, speciellt när vi redan kämpar med en tuff ekonomisk situation, säger Per Sverkersson (S), vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
I kartläggningen har man också sett att det finns vägar i mindre orter där Trafikverkets kriterier för belysning inte uppfylls. I en landsortskommun som Heby riskerar alltså många lampor att helt enkelt släckas.
— Det här ska inte vara något problem i några av våra tätorter som jag har förstått det, men för de riktigt små orterna finns det en risk. Det är helt fel och det känns lite maktlöst att vi bara får ett besked som vi sedan inte kan göra något åt. Vi vill ju ha en levande landsbygd och att bara släcka ner känns som ett steg tillbaka i den ambitionen.
Enligt Per Sverkersson har den här frågan varit uppe i nämnden. Från kommunens sida har man också några planer på hur man ska undvika att lampor släcks.
— Som sagt så är det här ingenting som kommer ske inom en snar framtid. Så vi inväntar någon form av besked om vad det är som ska tas bort och vad Trafikverket har för förslag. Men det första steget för oss är att undersöka om de samfälligheter som finns ute i byarna kan ta över belysningen. Det är ett sätt att kunna bevara gatubelysningen i de byar man tycker att det är viktigt.
— Sedan får vi ha en dialog med varje enskild samfällighet om hur mycket de kan betala och hur mycket kommunen ska hjälpa till. Men det känns bra att vi har koll på den här frågan och är beredda när det här blir verklighet.