Garveri renas med vass
Sedan i somras renas en del av avloppsvattnet från Tärnsjö garveri med hjälp av bladvass. Slår det väl ut kommer allt avloppsvatten från företaget att renas med den här metoden om några år.
Torbjörn Lundin (till vänster) och Jan Ellgrim vid vassodlingen som renar avloppsvatten från Tärnsjö garveri.
Foto: Johan Eriksson
- Vi behöver bli duktiga både på att ta hand om vårt vatten och miljön i stort. Vår förhoppning är att den här biologiska, naturliga metoden både ska vara enkel och billig, säger Torbjörn Lundin, vd vid Tärnsjö garveri.
Det var i mitten av juni som Jan Ellgrim vid Tärnsjö garveri planterade vassen i anläggningen som är placerad utanför fabriken. Under en provperiod ska vassplantorna nu hjälpa till att rena fem procent av företagets samlade avloppsvatten.
- Avloppsvattnet sprids här ner i grusbädden för att sedan passera den bakteriekultur i vassens rotsystem som bryter ner de ämnen vi vill bli av med. En viss del av det renade vattnet återanvänds sedan i vår produktion, berättar Jan Ellgrim och pekar hur vattnet via ett rörsystem transporteras genom anläggningen.
Hittills har satsningen kostat företaget 200 000 kronor, man beräknar en årlig kostnad för testperioden på runt 700 000 kronor.
- Vi hoppas köra en testperiod på två till tre år då vi bland annat ska se hur anläggningen klarar det svenska vinterklimatet. Slår det hela väl ut kommer vi att bygga en stor anläggning som ska klara av att ta hand om allt avloppsvatten, berättar Jan Ellgrim.
Både Heby kommun och den landsomfattande garveriföreningen är samarbetspartners i projektet.
- Extra roligt att samarbeta med kommunen, tidigare har ju känslan mest varit att vi stridit mot varann, säger Torbjörn Lundin.
Kommunalrådet Carina Schön berättar hur hon ser på satsningen.
- Att hitta alternativ på det här området är bra både med tanke på miljön och med tanke på vad hanteringen med avloppsvatten kostar kommuninvånarna i dag. Dessutom kan vi dra lärdomar som andra företag i kommunen och i övriga landet kan ha nytta av, säger hon.
Sedan Torbjörn Lundin och Axel Bodén tog över garveriet 1993 har företaget haft miljötänkandet högt på dagordningen. De miljöfarliga tillverkningsmetoderna har bit för bit plockats bort och i dag leder Torbjörn Lundin ett företag som får många lovord för sina miljösatsningar.
- Jag tycker vi har fått tillräckligt mycket skit för vår skit. Numera kan jag stolt konstatera att vi är ett mycket miljömedvetet företag, säger Torbjörn Lundin som nog får räkna med en hel del frågor om det nya grönområdet bredvid garveriet då företaget på lördag håller öppet hus för allmänheten i samband med firandet av sitt 135-årsjubileum och sadelmakeriskolans 15-årsjubileum.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!