Fyra partier styr Heby
Socialdemokraterna och moderaterna, vänsterpartiet och folkpartiet bildar de ny politisk ledning i Heby. Det offentliggjordes på en presskonferens på tisdagen.
-Det är behovet att reda upp i ekonomin som fört oss samman, säger Carina Schön.
I ett ganska allmänt hållet dokument framhåller de fyra partierna den ekonomiska saneringen som "högsta prioritet". Inom kort bildar de en arbetsgrupp som inom en månad skall lämna ett budgetförslag för nästa år.
Saneringen av ekonomin skall genomföras "med ambitionen att behålla nuvarande servicenivå", men återhållsamheten skall vara mycket stor med nya verksamheter och investeringar.
Skattehöjning
Det handlar också om höjd skatt:
-Eftersom underskottet ackumulerats under fyra år anser vi att det behövs lika lång tid att ställa det till rätta igen Det ger oss två år mer jämfört med den tidigare kommunledningens mål, och därmed kan vi hålla skattehöjningen nere, säger Gösta Persson.
- Klarar vi oss undan med 50 till och med 75 öre får vi vara glada, anser Leif Nilsson (v).
Han berättar att de fyra partierna redan i våras diskuterade ett samarbete.
- Efter valet har det också gått väldigt lätt att komma överens, säger Leif Nilsson.
Äldreutredning omprövas
Antalet platser inom äldreomsorgen "skall" inte minskas (Torggården i Heby blir alltså kvar till år 2010, hela äldreutredningen kan komma att omprövas) och de små skolorna i Vittinge, Enåker och Huddunge "vill" man ha kvar, liksom högstadiet i Morgongåva om det inte ger väsentliga pedagogiska eller ekonomiska fördelar att flytta skolan. 25 oktober läggs skolutredningen fram.
Man hoppas på kvardröjande positiva effekter av de sparåtgärder som den tidigare majoriteten vidtog. Gösta Persson säger att man kanske också kommer att undersöka möjligheten till statligt omställningsstöd:
- Men inte till priset av att den kommunala servicen slås sönder.
Men privata friskolor då? I dokumentet sägs det att om kommunen inte kan driva byskolorna vidare kan kooperativ eller lokala styrelser bli ny huvudman.
Inga friskolor
- Privata friskolor är ingenting vi fyra partier kommer att driva, säger Tomas Bergström (fp).
Hur blir det med kundval som ni drivit så hårt?
-I den här konstellationen använder vi inte det begreppet, svarar han.
De två små partierna blir inte lottlösa - v får ordförandeposten i socialnämnden, fp blir vice i tunga verksamhetsnämnden där ordföranden blir en sosse.
Ola Birgersson (c) säger i en kommentar att initiativ togs ett par dagar efter valet för att bilda en borgerlig samverkan.
- Men de föll på att det förutsatte länsbytarpartiets medverkan. Vi hade kontakt med s också, men utan att vara direkt avvisande ställdes vi utanför.
Sören Johansson (kd) säger att det är sorgligt att m och fp inte seriöst ville diskutera ett borgerligt samarbete.
- S och v borde vara värre att samarbeta med än länsbytarna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!