— Det här är nödvändigt. Att dela upp makten är sunt i en demokrati, säger gruppens ordförande, folkpartisten Tomas Bergström.
— Vi har talat med ett 50-tal politiker och tjänstemän. Kritiken är hård mot maktkoncentrationen i kommunstyrelsen.
I dag är kommunstyrelsen både beredande organ och verksamhetsnämnd för nästan alla politiska ärenden. Dessutom har utvecklingsstyrelsen hand om frågor som normalt tillhör kommunstyrelsen.
Samma personer fattar alla besluten, i praktiken frikopplat från kommunfullmäktige.
Uppdelad kommunstyrelse
Kommunstyrelsen delas nu upp i en beredande kommunstyrelse och en verksamhetsnämnd med olika personer i dessa organ. Därmed stärks fullmäktiges roll som beställare av verksamheterna och fler av fullmäktiges ledamöter och ersättare kommer att blir engagerade.
De nuvarande styrelserna döps om till fullmäktigeberedningar och skall precis som nu fungera som arbetsutskott till kommunfullmäktige. De skall bland annat i möten med allmänheten bereda ärenden och lämna förslag till fullmäktige.
Det går till på följande vis:
Fullmäktige bestämmer en inriktning av politiken på förslag av ett utskott.
— Vi har tänkt oss att verksamhetsnämndens ledamöter regelbundet skall kunna frågas ut av fullmäktige. Därmed ges en fortlöpande bild hur det går med besluten.
Liknar Öppna Heby
Tomas Bergström säger att de förändringar som föreslås i själva verket är rätt små, men avgörande, och att slutprodukten liknar den ursprungliga modellen för Öppna Heby.
— Vi hoppas att kunna spara en del pengar, men det är inte huvudsyftet. Demokrati måste få kosta, men det är inget egenvärde att organisationen skall vara dyr, säger Tomas Bergström.