Fullbokat i Hebys eget ”operahus”

Lagom till fotbolls-VM 2006 installerades i Heby Folkets hus utrustning som gjorde det möjligt att se evenemang i realtid på bioduken. Men publiken uteblev. När direktsända operaföreställningar ­infördes, då kom också publiken!

Gunny och Hans Bemm från Sala abonnerade förr på biljetter till Berwaldhallen. - Men sedan Met-operan kom till Heby är det hit vi åker, säger Gunny Bemm.

Gunny och Hans Bemm från Sala abonnerade förr på biljetter till Berwaldhallen. - Men sedan Met-operan kom till Heby är det hit vi åker, säger Gunny Bemm.

Foto: Patrik Lundin

Heby2014-10-18 11:02

De ansvariga i Folkets hus häpnade, finkulturen var framtiden när den tradition­ella bion inte längre är lönsam.

– Det kom 170 personer redan på första föreställningen, parkeringen räckte inte till. Vi tog beslutet att erbjuda bussresor hit. Sedan har det rullat på. Det är otroligt roligt, säger Heby Folkets hus styrelseordförande Lars Olsson.

Han framhåller att riksorganisationen Folkets Hus- och Parker från början ­bestämde sig för att de satellitsända evenemangen från Metropolitan skulle placeras jämnt över den svenska landsbygden, som inte varit bortskämd med ­kulturevenemang av högsta klass.

I Uppland utsågs Heby och Hallstavik, varken mer eller mindre. Det betyder alltså att om Folkets hus i Uppsala­ hade funnits kvar och kunnat vårda ­arbetarrörelsens gamla vision om att materiell utveckling också skulle leda till kulturell dito, hade det inte varit ­aktuellt för den här satsningen.

Och i Hallstavik behöll speedwaysporten sitt grepp. Opera vid kusten drar inte alls lika stor publik som till det uppländska inlandet.

– Heby har den operapubliken och Hallstavik motorsportfolket, bekräftar Ulf Matsson som brukar köra till båda orterna och denna lördagskväll rattar en av bussarna från S:t Eriks torg i Uppsala till säsongspremiären i Heby av Verdis Macbeth som direktsänds från Metro­politan i New York.

Opera på bioduken har gett Heby Folkets hus ett ekonomiskt uppsving. Man har kunnat investera i den ­senaste bild- och ljudtekniken, ny duk, nytt scendraperi­ och en ljudslinga för ­hörselskadade.

Att opera slagit så bra i Heby beror också­ på att man förstått att verkligen välkomna publiken. Huvudparten av den är medelålders och äldre. När den ­anländer är en av Lars Olsson roller att ta emot ytterkläderna i garderoben. Från ett bord på det förnämliga stengolvet i foajén serveras cider.

– Jag tycker om att vara här inne, ­säger Elisabeth Matsson från Uppsala. Inredningen är oförstörd, det är som att flytta tillbaka i tiden. Och alla som jobbar gör det ideellt. De till och med brer mackorna till kaffepausen.

Numera går det att köpa vin och öl. ­Publiken bänkar sig samtidigt i Heby och i New York. Lars Falk från Uppsala är ­imponerad av kvaliteten i byggnaden och inte minst av ljud och bild i salongen.

– När jag sitter i Heby befinner jag mig också i New York. Det utmärkta ljudet ger en mycket hög närvarokänsla.­ Det är också anledningen till att publiken applåderar också här i Heby. Vi har dessutom en bonus eftersom vi kan följa­ verksamheten backstage och lyssna­ till de intressanta intervjuerna med huvudrollsinnehavarna, säger Lars Falk.

De flesta har varit här förut och känner igen en annan lokal förgrundsfigur, Folkets hus föreståndare Kåke Eklund, 64 år. Han har åkt med i en av bussarna från Uppsala för att informera och småprata på resan västerut.

– Vi började sälja höstens biljetter i maj. Biljett, bussresa samt program går löst på 400 kronor. Rätt snart ser man vilka operor som är populärast. Bio­salongen har 179 sittplatser. Båda föreställningar av Figaros Bröllop blev snabbt fullbokade, säger Kåke Eklund.

Det framgår att han åtminstone kommer att fortsätta arbeta tills han fyller 67:

– Jag känner mig behövd och har ­roligt på jobbet.

En av de sist anlända är 91-åriga Birthe Jörgensen, en liten spröd och böjd dam, född i Köpenhamn, men Hebybo sedan många år. Hon bor granne med Folkets hus och behöver bara korsa gatan.

Hennes berättelse ger perspektiv: År 1930 fick hennes far i uppgift att i Rom sätta upp en fabrik för det danska­ ­bolaget Hellesens batteritillverkning. På den tiden hade Mussolini ­infört höga importtullar, som man skulle­ undkomma­ med en fabrik i landet.

– Hela min skolgång hade jag i Rom. Min familj kom att stanna där i 17 år. Jag och mina systrars käraste hobby var att gå på opera, på sommaren i ruinerna av den gamla badanstalten och på vintern i operahusen. Således uppstod mitt ­intresse för klassisk musik och opera redan i barndomen, säger hon med lätt dansk brytning.

Under 1800-talet utgjordes operapubliken i Italien av så kallat vanligt folk som visslade, jublade och buade­ sig igenom föreställningarna. I början av 1900-talet tog idrotterna fotboll och cykel över. På 1930-talet hade operans folkliga förankring i Italien spruckit upp, bara folkets känsla för hemstaden var som alltid stark.

Strax innan föreställningen skall börja klockan 19 lokal tid stiger Lars Olsson upp på scenen i Heby Folkets hus.

– Det är så roligt att ni är tillbaka igen, säger han. Vi har väntat på er sedan sista­ föreställningen i våras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om