Fritidsgårdar fyllde 20 år

På onsdagskvällen firades fritidsgårdarnas 20-årsjubileum i Harbo, Heby, Morgongåva, Tärnsjö och Östervåla med öppet hus, tårta och nostalgifrossande i gamla fotoalbum.

Christoffer Bonin och Joshua Acopioalipat på Tärnsjö fritidsgård.

Christoffer Bonin och Joshua Acopioalipat på Tärnsjö fritidsgård.

Foto: Johan Eriksson

Heby2011-11-23 21:05

Utanför det som en gång var Tärnsjös kommunalhus brinner marschaller och en liten, diskret skylt vid ena sidoingången talar om att jag kommit rätt. Inne i lokalen träffar jag tolvårige Mathias Forsberg, en av jubileumsbesökarna hos Tärnsjö fritidsgård den här mörka novemberkvällen.
- Här träffar jag kompisar, snackar, spelar spel och trivs, berättar Mathias som besöker gården två-tre kvällar i veckan.
- Gården har liksom blivit mitt andra hem, fortsätter han.

Det är ungefär vad samtliga av de ungdomar UNT samtalar med den här kvällen tycker om sin träffpunkt som de själva kallar ”Gårn” och som egentligen inte alls har 20 år på nacken, bara fem. Det berättar ledaren Johanna Jonsson-Rydén som en höstdag 2006 bestämde sig för att göra något för ungdomarna i Tärnsjö som inte hade något vettigt att göra på fritiden. Ortens fritidsgård hade då stått igenbommad några år.
- Jag har själv barn och kände att ”nu fick det vara nog”. Jag, min man och några till rustade upp lokalerna och 1,5 månad senare slog vi upp portarna, berättar Johanna Jonsson.

Första två åren jobbade hon och övriga ledare ideellt , numera delar gruppen på en liten ersättning från kommunen. Men det är sannerligen inte därför hon finns på plats två till tre kvällar i veckan.
- Det är gemenskapen med ungdomarna som är det viktiga. Man blir en extramorsa och pratar om allt. Själva samtalen tror jag är det viktigaste på en fritidsgård, säger hon.

De fem fritidsgårdarna i Heby kommun öppnades igen 1991 efter att ha legat i malpåse några år. I dag lockar de närmare 2000 unga besökare per månad. Gårdarna, som delar på två miljoner kronor per år från kommunens budget, drivs runt av både anställd personal och ideella krafter.
- De här gårdarna är oerhört viktiga. Helst skulle jag naturligtvis se att anslagen ökade men som det är nu får jag kriga för att behålla de pengar vi får, säger fritidschefen Leif Lindh som rosar personal och ledare.
- Vi är helt beroende av engagerade människor på de olika orterna som verkligen brinner för sina ungdomar. Utan dem skulle fritidsgårdarna stå sig slätt, säger Lindh.

Så länge UNT fanns på plats hos Tärnsjö fritidsgård lyste däremot de äldre besökarna med sin frånvaro.
- Klockan är inte så mycket än, det hinner nog komma vuxna också. Men jag vill poängtera att det går utmärkt att hälsa på här vilken kväll som helst, säger Johanna Jonsson-Rydén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!