Friskvård till alla åttondeklassare

Carina Wenngren och Anette Svinghammar är sedan ett år tillbaka friskvårdsföretagare i Östervåla. Just nu jobbar duon tillsammans med Östervåla skola i ett hälsoprojekt som innefattar samtliga åttondeklassare.

Carina Wenngren och Anette Svinghammar är friskvårdsföretagare i Östervåla.

Carina Wenngren och Anette Svinghammar är friskvårdsföretagare i Östervåla.

Foto: Johan Eriksson

Heby2008-10-01 20:02
Carina Wenngren är föreningsutvecklare på Heby kommun, men även friskvårdsföretagare i Östervåla tillsammans med kollegan Anette Svinghammar. Nu under hösten har de tillsammans med ortens skola inlett ett hälsoprojekt där målet på sikt är att få skolungdomarna i Östervåla att må bättre.
- Skolungdomarna i Heby kommun mår psykiskt sämre än riksgenomsnittet vilket lett till att kommunen satsat resurser på ett hälsoprojekt bland högstadieungdomarna vid kommunens skolor. Det inleddes vid Heby skola i fjol och nu fortsätter satsningen här i Östervåla skola där samtliga 86 åttondeklassare omfattas, berättar Carina Wenngren.

Under några höstveckor genomgår nu varje elev en heltäckande FMS-elevprofil (Fysisk-Mental-Social) som innefattar ett enskilt samtal som behandlar livsstilsfrågor. Det kan röra sig om allt från mat-, sovvanor och alkoholfrågor till hur elevens liv i stort fungerar i dag. Ett enklare fystest görs också.
- Alla uppgifter vi får fram kommer sedan att behandlas statistiskt för hela gruppen. Vi vill se vad som sticker ut och sedan sätta till åtgärder, bland annat anordna temadagar, säger Anette Svinghammar.
Parallellt ska skolan också utbilda ett hälsoteam bestående av ett tiotal lärare som ska ägna sig åt de här frågorna långsiktigt framöver.
Då UNT hälsar på i lokalen vid sporthallen är det Harbotjejerna Carolin Lindström och Sofia Johansson som besöker friskvårdsduon. Samtalen är redan överstökade och även det mesta av fystesterna. Tjejerna verkar nöjda.
- Det är bra att skolan gör saker för att ungdomar ska må bättre. Eftersom både jag och Carolin spelar fotboll kan vi passa på att få några träningstips också, säger Sofia Johansson.
- Själv har jag redan fått tips när det gäller stretchning, det är jag glad för, säger Carolin Lindström.

Anette Svinghammar tycker arbetet med skolungdomarna är inspirerande.
- Ungdomarna som kommer hit är nästan uteslutande positiva och intresserade. Om någon har jobbiga saker att berätta lyssnar vi och gör vad vi kan för att stötta. Vårt mål är att den eleven ska må bättre då den går härifrån, säger Anette Svinghammar.
- Ett annat viktigt mål för oss är att göra eleverna medvetna om att livsstilen påverkar deras hälsa, säger Carina Wenngren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om