– Man måste lyssna till stället och vad lokalerna har att säga. Jag har svårt att bara låta lokalen vara, det kliar i fingrarna och jag vill bevara och återskapa, säger Johnny Riihiaho.
Om någon kan lyssna på smedjan så är det Johnny. Han driver en firma inom byggnadsvård och köpte smedjan i Vittinge 2008 eftersom han behövde ha en lokal för snickeri. Sedan dess har han och vänner och kollegor tillbringat tusentals timmar med att för hand restaurera och bygga upp smedjan.
– Från början renoverade vi lokalen för att rädda den från förfall. Sedan när den blev så fin kände vi att vi inte bara kan ha den för att snickra i, vi måste använda den och visa upp den.
Ett sätt att visa upp den är att ta emot gäster i den lunchrestaurang som Johnny nu planerar.
– Det kommer att vara en restaurang med inriktning mot barbecue. Jag vill att det ska vara något som passar här och om man tänker smedja, eld och barbecue finns det en gemensam nämnare. Tanken är att restaurangen ska öppna klockan 11 och vara öppen tills maten är slut, så som det är i USA. I början kommer vi ha öppet på lördagar och om det finns ett intresse kan det bli fler dagar, säger han.
Johnny Riihiaho har fått bygglov för att göra om halva industribyggnaden till restaurang, men först måste bygglovet vinna laga kraft. Flera grannar är oroliga för att smedjan ska användas till nattklubbs- och eventverksamhet och de har nu möjlighet att överklaga bygglovet.
– När jag fick den här idén bjöd jag in grannar och berättade vad jag har gjort med smedjan och vad jag tänkt göra framöver. De som kom var positiva men jag vet att det finns några som inte är det. Alla har rätt att uttrycka sin oro men de behöver inte vara oroliga för störande ljud eftersom det kommer bli en lunchrestaurang.
Om allt går som planerat öppnar restaurangen i smedjan sommaren 2023.
Hur ska du få folk att hitta hit?
– Maten får tala för sig själv. Är det bra mat kommer det folk, så är det. Det ska vara riktig, vällagad mat, säger Johnny Riihiaho.