– Branden påverkar otvivelaktigt kulturmiljön som helhet. Stora delar av den har ett mycket högt kulturhistoriskt skydd, men ladugården är inte skyddad enligt kulturmiljölagen, säger byggnadsantikvarie Elisabeth Backman Broomé på länsstyrelsen i Uppsala.
Det var för en månad sedan som en kraftig brand rasade i ladugården som uppfördes år 1824.
Byggnaden ödelades, bara de tjocka murade väggarna står kvar. Ingen människa fanns på platsen då branden bröt ut.
Aspnäs herrgård omtalas första gången redan år 1326 då den troligen var Mats Kettilmundsson sätesgård.
För några år sedan lade Aspnäs nuvarande ägare om från mjölk- till köttproduktion. Inga djur kom till skada i branden, flertalet var ute på bete då den inträffade. Men den kulturhistoriska förlusten är kännbar.
Det var på morgonen den 26 juni som brandkåren i Östervåla larmades till platsen. Då var ladugården redan utbrunnen, det rykte endast i resterna.
På nedre botten hade det funnits ett pannrum och ett flismagasin samt några personalutrymmen. En trappa upp var säteriets kontor inrymt. Allting i byggnaden förstördes av elden.
Vinden låg vid brandtillfället på mot sydöst mot sjön Tämnaren. Därmed kom inte elden åt angränsande byggnader och de tjocka stenväggarna på nedre botten höll emot på sidorna.
– Faktum är att branden svedde maskinhallen, så det kunde ha blivit värre, säger Magnus Karlsson, ansvarig på plars.
Branden fick ett mycket snabbt förlopp. När Magnus Karlsson kom till gården på morgonen var hela byggnaden utbränd.
Kommer ladugården att återställas?
– Vet inte. Det är ju framför allt en ekonomisk fråga. Pannan värmde vatten till gården och en personalbostad. För det behövs den inte, det finns andra lokaler. Och inför kommande vinter finns det containerlösningar att tillgå för värme och varmvatten, svarar Magnus Karlsson.