För några år sedan hade Magnus Kågström och hans grannar som bor på Verdandivägen 4-8 tröttnat på att vägen till deras fastigheter hade blivit för sliten och hörde av sig till kommunen för att få den lagad. Då kantbeskar kommunen vägen, men gjorde ingenting åt den slitna asfalten. När grannarna uppmärksammade kommunen om det fick de till svar att den typen av skötsel inte var kommunens ansvar längre.
— Jag blev chockad. Jag pratade med de som bor runt omkring och alla sa att kommunen har skött den här vägen så länge de kunde minnas, säger Magnus Kågström.
För att få klarhet i frågan bestämde sig Magnus Kågström för att göra egna efterforskningar. I kommunens arkiv hittade han ett beslut taget i Heby kommunfullmäktige 1980. Beslutet gick ut på att kommunen skulle överta alla rättigheter och skyldigheter från den vägförening som tidigare hade varit ansvariga för vägarna i området. Som en konsekvens av detta beslutade också länsstyrelsen i Västmanland, som Heby kommun då tillhörde, att vägföreningen skulle upplösas.
— För mig är det tydligt att kommunen ska sköta vägen, då kommunen är väghållare för alla vägar runt om och också i praktiken skött denna väg i alla år. Kommunen anger inga skäl till varför just denna väg ska ha enskild väghållare, säger Magnus Kågström.
Kommunen har, efter att grannarna frågat om vägen, tagit in en jurist för att ta reda på vad som egentligen gäller för den lilla vägen i centrala Morgongåva.
— Det finns ingen logik i hur de agerar. Jag kan inte förstå varför kommunen lägger massa pengar på en jurist istället för att ge medborgarna en enkel service som plogning och underhåll av en väg. Det här har gjort att jag känner en viss olust mot den här kommunen. Jag engagerar mig i det här samhället på flera olika sätt, men varför ska jag bo här och bidra om jag inte får den här typen av service tillbaka?
Per Möller (C), är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Heby kommun. Han menar att ursprunget till problemet är att beslutet 1980 togs på felaktiga juridiska grunder Konsekvensen av kommunens gamla misstag blir dock att dagens fastighetsägare får betala för underhåll och plogning.
— För att kommunen ska ta över huvudansvaret på det här sättet krävs det att det görs en ny detaljplan, och det gjordes aldrig. Så det här har faktiskt aldrig varit en kommunal väg. Så kommunen kommer inte fortsätta sköta den här vägen, säger han.
2015 gjordes en ny detaljplan av området och då bedömde kommunen inte den aktuella vägen som kommunal. Trots det fortsatte kommunen ploga vägen fram till 2021. Att kommunen felaktigt hade ansvarat för vägen i över 40 år upptäcktes först när grannarna hörde av sig till kommunen om att få den slitna vägen fixad.
— Det rör ju verkligen till det att kommunen felaktigt har skött vägen i alla år, och det är såklart inte bra. Sedan hade vi detaljplanen ute på remiss där de som bor i området hade chansen att tycka till om planerna. Men det missade de säkert, och det är synd, säger Per Möller.
Ni har skött vägen i över 40 år, varför kan ni inte bara fortsätta med det?
— Jag förstår att de är upprörda, det hade jag också varit i samma situation. Men det handlar om rättviseaspekten här. Det är nog många i kommunen som har en liknande väg som skulle börja fundera över varför deras väg inte också plogas då, men någonstans måste vi dra en gräns.