Försök med hästgödsel går vidare

Proveldning med hästgödsel i fastbränslepannan vid Stationsvägen i Heby gav helt olika resultat. I december gjordes två försök. Första gången föll det väl ut, andra gången var det svårigheter att få ner spillningen i pannan och effekten blev sämre.

Heby2010-01-20 16:23
- Orsaken var att gödseln vid det senare tillfället var fuktig. För att det skall bli ett bra resultat måste leverantörerna tänka mer i energi­banor och gödseln måste tas om hand på ett lämpligt sätt, säger Sala-Heby Energis vd Kenneth Mårtensson.

Han poängterar att hästgödsel definitivt är ett intressant bränsle för att producera fjärrvärme till bostäder och lokaler.
- Den finns i stor mängd inte minst i hästkommunen Heby, och i dag är det en kostnad för hästägarna att göra sig av med den.
För att få en torr produkt som inte innehåller torv (ibland används torv som strö i spiltorna) är bolaget berett att betala en viss ersättning till hästägarna för det merarbete som kommer att krävas.
- Hästgödsel har stor potential som bränsle och det räcker om vi kan få del av en tiondel av bra kvalitet. Vi skall nu göra ytterligare försök att elda det i vår panna i Tärnsjö där inmatningen har en lämpligare utformning än i Heby.

Sala-Heby Energi AB eldar i dag med trä (flis) och spannmål för att framställa värme till bostäder och lokaler i regionen.
En ytterligare råvara blir av allt att döma hampa.
- Vi har testat det i Tärnsjö i form av briketter. Effekten är hög, belastningen på panna och skorsten är liten, berättar han.

Kenneth Mårtensson berättar att testhampan odlats i Skåne, men han vill samla lantbrukarna i närområdet för att intressera dem för att odla växten.
- Förr odlades hampa för lokal reptillverkning. Särskilt för ekologiska odlare är den lämplig växlingsgröda och den växer så tätt att den håller ogräset i schack. Hampa från 1 200-1 300 hektar skulle kunna försörja samtliga våra externa pannor med bränsle, säger Kenneth Mårtensson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om