Det är gråmulet, snålblåst och ett kallt duggregn smattrar utanför fönstret. Kontrasten till myset som råder vid fruktstunden inne i rumsvärmen är närmast total. Det är torsdagmorgon hos privata förskolan Lek & Lär i Morgongåva där sju barn andäktigt sitter runt ett bord och äter frukt tillsammans med förskollärarna Anki Norling och Oscar Diaz Sanchez.
– Ungar är livet! Av barnen får jag så mycket tillbaka, säger Anki Norling som själv jobbat med barn i sammanlagt 45 år.
Vid bordet intill sitter Maria Holm och Åse Litén som är Anki Norlings kolleger, men också hennes arbetsgivare.
Det var i maj i fjol som de gjorde allvar av den gemensamma drömmen, och slog upp portarna till den privata förskolan Lek & Lär. Då fanns sex inskrivna barn, nu är de uppe i 25 barn i åldrarna ett till sex år.
Den drygt 360 kvadratmeter stora lokalen, som tidigare inrymt Ramsjö skola, är godkänd att ta emot sammanlagt 48 barn.
I dagsläget har de svårt att se någon gräns för hur mycket deras förskola har möjlighet att växa, både vad gäller antalet barn och anställda.
I nuläget arbetar, förutom de själva, tre personer på Lek & Lär. Klart är att de ser ljust på framtiden i det expansiva Morgongåva.
– Nästa år ser det ut att bli tryck, inflyttningen ökar på orten och vi vet att det är barn på väg in till oss, säger Maria Holm.
Och planer och visioner finns. Redan när de drog i gång i fjol fanns tankar på att starta en nattöppen förskoleavdelning – om kommunen skulle öppna upp för det. Under vintern har också frågan om flexibla öppettider inom barnomsorgen hamnat på kommunpolitikernas bord (se artikel nedan).
– Vi har träffat kommunen nyligen och det var positiva tongångar, även om det säkert tar ytterligare tid innan det blir ett beslut i frågan. Men om och när det sker tänker vi vara beredda, vi jobbar med planering och har även kollat upp en del lokalalternativ, säger Åse Litén.
– Helst skulle vi vilja öppna en sådan avdelning i Heby samhälle alternativt Morgongåva, men mycket beror på hur vi kan lösa lokalfrågan, säger Maria Holm.
Båda menar att det finns ett behov av en nattöppen förskoleavdelning, exempelvis hos ensamstående föräldrar med oregelbundna arbetstider.
– Vi tror det finns föräldrar som i dag tvingas tacka nej till kvälls- och nattarbete på grund av att de inte kan få barnomsorg, säger Åse Litén.