Församlingarna tar strid mot stiftet: "En stor risk"

Uppsala stift vill slå ihop fyra pastorat i Heby kommun. Enligt kyrkoråden får det stora konsekvenser för församlingarnas överlevnad.

Stig Engström, Roy Andersson och Gösta Persson representerar tre av de fyra pastoraten i Heby kommun som protesterar mot Uppsala stifts nya förslag.

Stig Engström, Roy Andersson och Gösta Persson representerar tre av de fyra pastoraten i Heby kommun som protesterar mot Uppsala stifts nya förslag.

Foto: Anton Gustafsson

Heby2020-11-30 06:00

Uppsala stift har föreslagit att församlingarna i Västerlövsta, Nora, Vittinge, Enåker, Huddunge, Östervåla och Harbo ska slås ihop och bilda ett eller två pastorat istället för de fyra som finns i dag. En av anledningarna är att det ska hjälpa församlingarna att få ekonomisk bäring. Men förslaget sågas av församlingarna i Heby kommun. 

— Våra revisorer menar att det inte finns några tecken på att vi inte skulle klara det ekonomiska. Så de har tagit fram de här förslagen, som kommer få stora konsekvenser för folk som ute i församlingarna, på mager grund, säger Stig Engström, kyrkofullmäktiges ordförande i Vittinge.

undefined
— Jag är på väg att tappa den glädje jag får av att jobba i församlingen på grund av det här, säger Stig Engström, kyrkofullmäktiges ordförande i Vittinge.

Tillsammans tar de fyra pastoraten i Heby kommun nu strid mot Uppsala stift i den här frågan. De menar att stiftet försöker laga något som inte alls är trasigt.

— I alla fyra pastoraten som nu finns i kommunen har vi ganska stor anslutning till kyrkan om man jämför med rikssnittet. Vi har en bra lokal förankring med många frivilliga som är engagerade, säger Gösta Persson, ledamot i Västerlövstas kyrkoråd.

undefined
— Det vore bättre om de stöttade oss i de samarbeten vi redan har mellan församlingarna, säger Gösta Persson, ledamot i Västerlövstas kyrkoråd.

Pastoraten menar att det redan i dag finns ett väl utvecklat samarbete mellan församlingarna och att en ny organisation skulle skada den så viktiga lokala förankringen.

— Vi är beroende av närheten till medlemmarna och bygden. Många som arbetar frivilligt i församlingarna säger att de kommer sluta om det här går igenom. De känner att kyrkan då inte är till för dem längre. Utan jobbet som våra frivilliga lägger ner vet jag inte hur vi skulle klara oss, säger Roy Andersson, kyrkorådets ordförande i Nora Tärnsjö. 

undefined
— Jag har inte hört någon i församlingen som tycker att det här är en bra idé, säger Roy Andersson, kyrkorådets ordförande i Nora Tärnsjö.

Församlingarna är också rädda att sammanslagningen kommer leda till sämre service.

— Det enda sättet som de kan tjäna pengar på det här är om de avskedar folk. Öppettiderna på expeditionen riskerar att minska och underhållet av kyrkorna och kyrkogårdarna kommer bli sämre. Jag ser en stor risk att vi kommer förlora medlemmar på det här, och då får vi ju problem med ekonomin på riktigt.

Stig Engström menar också att stiftets bemötande av de nuvarande pastoratens åsikter i frågan varit mycket svalt.

— De lyssnar inte alls på våra argument, det känns som att de redan har bestämt sig. Kyrkan ska vara nära folket, men som stiftet beter sig nu liknar det mer en statskyrka som skickar ut dekret som vi ska rätta oss efter. Och det är inte bra för förtroendet för kyrkan i det långa loppet.

undefined
Kyrkan i Västerlövsta är centrum för en strid mot Uppsala stift.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!