Fornlämningar funna vid vägbygge

Inför bygget av den nya riksväg 67 mellan Stingtorpet norr om Heby och Tärnsjö har en arkeologisk undersökning av området genomförts - vilket har gett intressanta resultat. Därför kommer nya inspektioner att göras under våren.

Heby2007-04-11 00:01
Det är Vägverket som beställt en arkeologisk undersökning inför vägbygget av den nya riksväg 67 mellan Stingtorpet och Tärnsjö. Fornlämningar är skyddade enligt kulturminneslagen och måste undersökas i samband med nya vägprojekt.
De första undersökningarna gjordes under senhösten i ett cirka två mil långt och 150 meter brett område, där det finns kända fornlämningar. Men undersökningen visar att området rymmer betydligt fler fornlämningar än vad man på förhand visste. Det är lämningar från bland annat stenåldersboplatser samt tecken som tyder på järnframställning.
- Resultatet är mer omfattande än beräknat. Det är flera platser som måste undersökas ytterligare, säger Ann Segerberg, vid länsstyrelsen i Uppsala län.

Orsaken är de erfarenheter bygget av nya E 4 har gett. Dagens kunskapsläge gör att förutsättningarna att finna fornlämningar under mark är större, vilket precis är vad som skett mellan Stingtorpet och Tärnsjö.
- Fornlämningarna som upptäckts är högt belägna och låg en gång i tiden vid kusten.
De nya undersökningarna kommer att inledas under våren och genomförs av Riksantikvarieämbetet. De kommer att gräva för att identifiera om det man finner är av ytterligare intresse.

I sådana fall kommer en mer omfattande arkeologisk förundersökning att genomföras. Men att fornlämningarna skulle vara av sådan dignitet att de utgör något hinder för vägbygget är enligt Ann Segerberg knappast troligt.
Att bygget av den nya riksväg 67 ser ut bli försenat påverkar inte de arkeologiska undersökningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om