Fornborg visas för allmänheten

På tisdagen visas fornborgen i Morgongåva upp för allmänheten under ledning av Hans Göthberg från Upplandsmuseet. Fornborgen användes troligen som skydd mot yttre faror under järnåldern.

Foto: Marie Ström

Heby2007-07-03 06:28
Uppe på Skansberget i Morgongåva byggdes någon gång mellan bronsåldern och vikingatiden en drygt 5000 kvadratmeter stor fornborg. Borgen tros ha fungerat som ett slags skyddsrum för befolkningen i de närliggande byarna. När yttre hot lurade sökte människorna skydd i borgen, troligen tillsammans med sitt boskap.
- Det verkar helt klart ha varit någon sorts försvarsanläggning. Placeringen talar för det och murarna är väldigt kraftiga, säger arkeologen Hans Göthberg.
I Uppland finns runt 150 fornborgar. Fornborgarna byggdes ofta, liksom borgen i Morgongåva, på en höjd omgiven av branta stup för att försvåra för fienden.

Benämningen fornborg uppkom när man började inventera fornlämningar på 1800-talet. I dag är det desto mer tveksamt om alla fornborgar verkligen använts som försvarsanläggningar.
- Vissa murar är så klena och låga att de snarare verkar ha omgett gravplatser, kultplatser eller tingsplatser, säger Hans Göthberg.
De flesta av landets fornborgar byggdes i mitten av järnåldern. Exakt när fästningen på Skansberget byggts är däremot oklart eftersom ingen arkeologisk utgrävning har gjorts på platsen. I dag är fornborgen för länge sedan raserad och resterna av muren är övervuxen av mossa. Muren är tre meter bred och som högst 1, 8 meter. När den byggdes fanns inget murbruk, utan stenarna staplades på varandra. Troligen hade man någon form av trä inbyggt i muren.
- Det var vanligt att fornborgar byggdes så. Man kan se på andra fornborgar som blivit nedbrända att stenarna blivit så pass upphettade att det måste ha funnits trä i väggarna, säger Hans Göthberg.
Fotnot:
Samling på tisdag kväll klockan 18 vid kyrkans östra parkering i Heby för gemensam avfärd till fornborgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!