Förlagsflytt till Dalarna osäker

Bokgrossisten Förlagssystem, som är en av Heby kommuns största privata arbetsgivare med sextiotalet anställda i Morgongåva avser att flytta verksamheten till ett centrallager i Falun.

Heby2009-07-24 07:00
Centrallagret kommer att byggas, ägas och förvaltas av fastighetsbolaget Kilenkrysset AB i Strängnäs.

Falu kommun, har i fler år försökt få företagsetableringar till Tallen som det aktuella området heter. Nyligen lyckades det sedan kommunen ingått ett avtal med Kilenkrysset AB där kommunen förbinder sig att hyra lagret för halva hyreskostnaden om Förlagssystem skulle flytta eller på annat sätt lämna centrallagret. Denna garanti gäller fram till och med år 2026.

Frågan är nu om avtal av den här typen är förenligt med kommunallagens bestämmelser? En Falubo har nämligen överklagat kommunfullmäktiges beslut i den delen och hävdar i sin inlaga att avtalet innebär osund konkurrens genom ett otillbörligt gynnande. Kommunen måste enligt lagen behandla alla lika.

Överklagan lämnades till Falu kommun 17 juli och kommunen har nu att lämna det vidare med sitt yttrande till länsrätten. Redan för flera år sedan ingick Falu kommun ett motsvarande avtal för att Apotekslagret skulle etablera sig i staden.
Nu säger kommunalrådet Mikael Rosén (m):
- Jag har semester och känner inte till någon överklagan. Om så är fallet så har våra jurister bedömt att avtalet med Kilenkrysset håller.

Förlagssystems (tidigare BTJ Seelig) nya logistikcentrum får en lokalyta på 32 000 kvadratmeter och beräknas kosta runt 300 miljoner kronor. Förlagssystem planerar att flytta sina nuvarande lager i Morgongåva, Vällingby, Västerås och Falun till det nya centrallagret som får en kapacitet på 50 miljoner böcker årligen.

Kilenkrysset AB fick köpa den 70 000 kvm stora tomten i kvarteret Tallen av kommunen för 3,3 miljoner kronor. Falu kommun handlägger nu skyndsamt en detaljplan för området. Första spadtaget hoppas man på redan i september, centrallagret skulle då kunna vara inflyttningsklart i början på år 2011.
Att Förlagssystem lämnar Morgongåva Företagspark är ett mycket dystert besked för Heby kommun och Morgongåvabygden.

I Falun betyder etableringen 100 nya jobb, trots att Förlagssystem omstrukturering också innebär rationaliseringar.
- Företaget måste minska sina kostnader. Blir det inte Falun som får centrallagret tror jag inte att Morgongåva har någon chans ändå. Det är nog en för liten ort, säger Mikael Rosén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om