Förhöjd risk för lodjursattacker i länet

Två getter har nyligen dödats av lodjur. Den ena attacken skedde utanför Järlåsa och det andra söder om Heby. Det innebär ökad risk för fler attacker.

Foto: TT/Felicia Andreasson/montage

Heby2019-03-12 19:16

– När det sker en lodjursattack är det förhöjd risk att det blir fler i samma område, säger Sebastian Olofsson, vilthandläggare, länsstyrelsen i Uppsala län.

Den första attacken upptäcktes i söndags väster om Järlåsa och den andra under måndagskvällen söder om Heby. Bägge gångerna var det getter som lodjuren gav sig på.

– Råd till oroliga djurägare kan vara extra tillsyn av sina tamdjur. Eftersom de flesta attackerna sker nattetid kan det vara en god idé att ta in sina djur inför natten. Det är den säkraste åtgärden, säger Sebastian Olofsson.

Han tillägger att det är klurigt att stängsla ute lodjur, de tar sig in lättare än både varg och hund.

Är det ovanligt många lodjursattacker just nu?

– Det ligger lite över det normala men det är svårt att säga om det är en trend eller normal variation, säger Sebastian Olofsson.

Det genomsnittliga antalet lodjursattacker är 3,5 stycken per år i Uppsala län, enligt en sammanställning som Olofsson har gjort.

Vad kan de bero på?

– Det kan finnas två orsaker, men vi vet inte vilken som gäller. Antingen är det slumpen eller så har några lodjur lärt sig att tamdjur kan vara lättare att attackera än vilda djur, säger Sebastian Olofsson.

Får är det tamdjur som oftast blir attackerat av lodjur. Bland de vilda djuren är rådjur, harar och skogfågel i riskzonen och även dovhjort.

Ger de sig inte på större djur?

– Vad jag vet har varken nötkreatur eller häst attackerats av lodjur i vårt län, säger Sebastian Olofsson.

Djurägare som vill hålla koll på eventuella rovdjursattacker kan ansluta sig till "Rovdjursalert". Det är ett sms-baserat larmsystem. När länsstyrelsen får kännedom om angrepp får anslutna djurägare ett varnande sms.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!