Föreslår ny ansökan om myggbekämpning

På onsdagen erbjöd Kemikalieinspektionen (Kemi) Nedre Dalälvens Utvecklings AB, (Nedab), att lämna in en ny ansökan om Bti-insatser längs Nedre Dalälven.

Heby2009-07-08 17:02
- Vi kommer att snabbehandla en sådan ansökan, säger Fredrik Hårdeman, handläggare av dispenser för myggbekämpning samt miljöriskbedömare på Kemi.
I söndags besökte han Gysinge, Mattön, Ista och Österfärnebo.
- Det var helt sanslöst mycket mygg trots att den största insatsen med Bti någonsin hade genomförts bara några veckor tidigare.
Fredrik Hårdeman, som efter besöket behandlade sig med kortisonsalva, säger att Kemi tagit fasta på folks klagomål. De senaste dagarna har mängder med telefonsamtal från de myggdrabbade områdena kommit till Kemis kontor i Stockholm.
- Den möjliga lösningen med en ny ansökan, som vi föreslår efter samråd med miljödepartementet, är i första hand ett resultat av att kommunerna i de myggdrabbade områdena skrivit till oss och begärt en omprövning. Det är det snabbaste sättet att ingripa.

Myggforskare Martina Schäfer säger på onsdagen att Kemi i stället borde påskynda miljödomstolens handläggning av den överklagan som Nedab lämnade efter avslaget den 6 juni att få sprida Bti också vid nationalparken.
- Situationen är akut, det är inte en framkomlig väg, säger Fredrik Hårdeman.
Trots insatserna med det biologiska bekämpningsmedlet Bti dagarna efter midsommar har alltså myggplågan ändå slagit till i Österfärnebo.
- Orsaken är att myggen flyger in i samhället från den närbelägna nationalparken, säger Martina Schäfer.
Under onsdagen företog hon en bilresa genom "Myggland" Nedre Dalälven.
- På Östa är det outhärdligt just nu. I Tärnsjö samhälle är det bättre, i alla fall i centrum. Men samhället är långsträckt och det kan finnas lokala variationer.

Den mygga det rör sig om, våtmarksmyggan (Ochlerotatus sticticus) kan flyga längre än andra myggarter, mellan en till två mil. Den är mycket aggressiv och uppträder under hela dygnet.
- Det flyttar sig och kan uppträda mycket koncentrerat på olika platser med några timmars mellanrum, säger Martina Schäfer.
I kväll, torsdag, har privata intressen bjudit in experter till ett offentligt möte om myggsituationen i Österfärnebo och områdena närmast nationalparken. Landshövdingen i Gävleborgs län och miljöministern har tackat nej, näringsministern och folkhälsoministern har inte svarat på inbjudan.
Tackat ja har riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) gjort liksom Martina Schäfer och myggprojektets forskningsledare Jan Lundström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om