Föreningen om stängsel: "Markant kostnad för fårägare"

Den senaste tidens vargattacker har skett i fårhagar som inte haft rovdjursavvisande stängsel. Enligt Anna Alm, ordförande i Stockholm Uppsala Fåravelsförening, är frågan mer komplicerad än vad många tror.

Vargattackerna i Siggeforareviret har skett i fårhagar som inte haft rovdjursavvisande stängsel.

Vargattackerna i Siggeforareviret har skett i fårhagar som inte haft rovdjursavvisande stängsel.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Heby2021-09-11 17:00

–  Det finns väldigt många anledningar till varför man inte har det, säger hon.

Rovdjursavvisande stängsel är enligt länsstyrelsen ett effektivt skydd mot angrepp på tamdjur, förutsatt att de är väl underhållna och har satts upp korrekt. Stängslet består av ett elstängsel med fem trådar eller ett fårnät kompletterat med två eltrådar.

Djurägare kan söka bidrag från länsstyrelsen på 50 kronor per meter stängsel, men enligt Anna Alm, ordförande i Stockholm Uppsala Fåravelsförening, är den faktiska kostnaden betydligt högre.

– Kostnaden per meter är mellan 80 och 200 kronor beroende på hur marken ser ut runt omkring. På en mindre fårgård skulle det kosta ungefär 200 000 kronor i egna pengar, även om man får bidraget. Merkostnaden är markant för den enskilde fårägaren och om alla skulle börja sätta upp rovdjursavvisande stängsel skulle det bli en kostnadsökning på lamm- och fårkött, säger hon.

undefined
Vargattackerna i Siggeforareviret har skett i fårhagar som inte haft rovdjursavvisande stängsel.

Bidraget för stängslet ingår i landsbygdsprogrammet, där man har avsatt 100 miljoner kronor för perioden 2014–2020.

– Eftersom det inte har kommit något nytt EU-direktiv har perioden förlängts till att gälla även 2021 och 2022. Av de här 100 miljonerna finns det fem miljoner kvar och de ska fördelas över hela Sverige, säger Anna Alm.

Förutom kostnaden ser hon flera andra orsaker till att inte alla djurägare har rovdjursavvisande stängsel.

– Dels har vargens utbredning i Sverige gått väldigt fort. För drygt två år sedan hade vi inte vargreviret i Siggefora och nu uppskattar länsstyrelsen att det är tolv vargar. Den snabba tillväxten är en anledning till varför inte alla har det, säger hon, och fortsätter:

– Om man arrenderar mark är det inte säkert att den som äger marken vill ha fasta staket, och för att kunna få bidrag behöver man ha tillstånd från markägaren.

undefined
"Den snabba tillväxten av varg i länet är en av flera anledningar till att inte alla djurägare har rovdjursavvisande stängsel", säger Anna Alm, ordförande i Stockholm Uppsala fåravelsförening.

Svenska fåravelsförbundet arbetar nu för att fårägare ska få ersättning för den faktiska kostnaden och inte bara ett standardiserat bidrag.

– Vi kräver full ersättning, både för förebyggande åtgärder och vid skada som till exempel missad arbetsinkomst, veterinärkostnader eller att man måste hitta annan mark. Ett rovdjursangrepp kan utlösa så väldigt mycket och vi försöker påverka myndigheter och departement, säger Anna Alm. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!