Föräldrar pekades ut som missbrukare
Ett brev från kommunen till alla barn mellan nio och tolv år har fått föräldrar att höja på ögonbrynen. Till och med att känna sig kränkta. Brevet skickades direkt till barnen som inbjuds till "en barngruppverksamhet för barn till missbrukande och beroende föräldrar".
Är det något hemligt register? frågar en förälder som UNT talat med.
- Det är tråkigt att det blev så här. Vår avsikt var att brevet skulle gå ut till alla hem, adresserat till föräldrarna. Av misstag blev breven adresserade till barnen. Då detta upptäcktes tog vi beslut om att skicka ut ett nytt brev till föräldrarna med ett följebrev med en förklaring att detta är ett erbjudande som går ut till samtliga familjer i hela kommunen som har barn i den här åldersgruppen, säger Kerstin Dahlström, enhetschef för individ- och familjeomsorgen.
Enligt Helena Bergkvist, en av ledarna för Musslorna som barngruppverksamheten kallas, kommer ett sådant kompletterande brev att skickas till föräldrar vars barn redan fått inbjudan - och biläggas i brevet till de barn som ännu inte fått inbjudan, denna gång adresserat till målsman.
- Det är ju bara målsman som kan anmäla barnen, tillägger hon.
Helena Bergkvist uppger att hon och hennes ledarkollega för Musslorna, Elin Gustafsson, saknar adresser till barnens föräldrar:
- Därför skickades inbjudan att delta direkt till barnen. Vi fick de adresserna från skolorna.
I brevet framgår att Heby kommun under hösten erbjuder "pedagogisk gruppverksamhet med terapeutiska effekter för barn till missbrukande och beroende föräldrar. Gruppen vänder sig till pojkar och flickor i åldern nio till tolv år med en mamma/pappa som dricker alkohol/drogar eller har gjort det."
Kan inte en sådan formulering missförstås?
- Syftet är att nå så många familjer som möjligt som berörs och att barnen får stöd och hjälp i en svår situation. Alkoholism är ett dolt problem, säger Helena Bergkvist.
Syftet, framgår det av brevet - som till innehållet kan te sig svårbegripligt för många barn och öka förvirringen ytterligare - "är att ge barn kunskaper om hur alkohol och droger påverkar individer och närstående. Detta hjälper dem att förstå orsak och sammanhang i det som hänt eller händer i familjen. Barnen avlastas för de vuxnas problem och får hopp om att en förändring, till det bättre, är möjlig."
Helena Bergkvist berättar att en första Musslorna-grupp träffades under hösten 2007 i Östervåla.
- Gruppen var inte så stor, men alla barnen kom till de sammanlagt 15 träffarna. I höst genomförs verksamheten i Heby.
Vad gör ni när ni träffar barnen?- Vi tar varje gång upp ett speciellt tema i övningar, lekar, diskussioner. Vi fikar och sjunger. Vi brukar sluta med höjdpunkt respektive bottennapp från veckan som varit. Vi börjar och slutar träffarna på samma sätt. Det ger barnen trygghet, säger Helena Bergkvist.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!