Folkrik dag i Färnebofjärden

När nationalparkernas dag uppmärksammades under söndagen var det späckat med aktiviteter i Färnebofjärdens nationalpark. Mycket folk besökte parken för att ta del av utbudet.

Båttur från Gysinge. Lasse Nyholm kör båten och berättar om nationalparken.

Båttur från Gysinge. Lasse Nyholm kör båten och berättar om nationalparken.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Heby2009-05-24 17:36
På söndagen var det dessutom på dagen 100 år sedan de första nio nationalparkerna i Sverige och Europa bildades - Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek, Pieljekaise, Sånfjället, Hamra, Garphyttan, Ängsö och Gotska Sandön. Dessa och de övriga av landets numera 28 parker firade tilldragelsen med olika slags publika evenemang.
Nummer 26 i raden, Färnebofjärdens nationalpark i Nedre Dalälven, invigdes år 1998. Besökarna kunde bland annat se delar av parken från sjösidan. Båtens kapten, Lasse Nyholm från Horrskog, var också ciceron.
- På vattnet kan man bilda sig en bättre uppfattning, till exempel att det finns så många öar, sammanlagt ett par hundra. Allra bästa sättet att uppleva parken är nog från kanot, säger han.
I forsen vid Borgaren har båten vissa svårigheter att ta sig uppströms, men det går sedan en del av passagerarna stigit av. Lasse Nyholm manövrerar vant i de bekanta vattnen. Han brukar ta med besökare på bäversafari.
- I vår har vi fått se bäver varje gång.
Färnebofjärdens nationalpark har en yta på 10 100 hektar varav 7 200 är öppet vatten eller våtmarker. På en liten ö i Tyttbo korsas fyra länsgränser. Går man en runda på ön har man i alla fall teoretiskt besökt fyra län på några ögonblick.
Nedre Dalälven är en jämförelsevis ung bildning i en sandås. Den rinner ut i ett platt, lövrikt landskap som bildar klimatgräns mellan södra och norra Sverige. Vattnet svämmar ibland över strandängarna. För att något minska myggplågan som ibland uppstår slås eller betas en del av dessa ängar.
- Här är älven orörd, bebyggelsen liten och artrikedomen stor, sammanfattar Lasse Nyholm.
Det är ett vackert landskap, fjärdar på fjärdar och däremellan forssträckor. Mycket fåglar, vi ser drillsnäppa, fiskgjuse, gravänder, fisktärnor, kanadagäss med ungar och en häger.
När solen lyser på taken på Bergviks plantskola vid Österfärnebo vänder Lasse Nyholm sakta båten tillbaka mot Gysinge för att hämta en ny förväntansfull passagerargrupp.
De som snart skall gå i land uttalar sig positivt om båtresan:
- Jättespännande, säger Kristina Eriksson och Anders Turstam som nyligen flyttat till Gysinge. Ann-Katrin Frisk från Uppsala håller med, men tycker att det borde ordnas med flera guidade båtturer för allmänheten under sommaren.
Mycket folk besökte Gysinge och naturums permanenta utställning och de övriga aktiviteterna i den gamla herrgårdsmiljön, eller fågeltorn och vindskydd eller provade på att fiska.
- Vi är mycket nöjda med dagen, säger Anna Jansson på nationalparkens kontor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om