Flera intressanta fornfynd norr om Heby

Den andra etappen av de arkeologiska undersökningarna i samband med bygget av den nya vägen mellan Stingtorpet norr om Heby och Tärnsjö är nyligen avklarad. - Det har gjorts oväntade och intressanta fynd, säger Ann Segerberg, vid länsstyrelsen i Uppsala län, vilka planerar undersökningen.

Heby2007-07-06 00:01
Under sju veckor har sex arkeologer arbetat med etapp 2 av den arkeologiska undersökningen mellan Stingtorpet och Tärnsjö. Syftet är att inför bygget av den nya riksväg 67 ta reda på vilka fornlämningar som finns vid sträckan.
- Det här området är en vit fläck på kartan och som inte utsatts för så omfattande exploatering, säger Olof Pettersson, vid Riksantikvarieämbet, som leder undersökningen.
Fornlämningar är skyddade enligt fornminneslagen och måste undersökas i samband med nya vägprojekt. Den första undersökningen gjordes i höstas. Redan då anade man att det fanns gott om fornlämningar.

Efter etapp 2 har man fått de misstankarna bekräftade.
- Vi har gjort många nedslag, fler än vi trodde. De finns längs hela sträckan i olika slags terräng och det är en stor spännvidd i typen av lämningar som vi hittat, förklarar Olof Pettersson.
Det är två slags fynd som är framträdande.
* Dels ett tjugotal boplatser från äldre stenåldern.
- Det rör sig om gammal strandmiljö då området var en kustzon med åsen som strand och en del skärgård, berättar Olof Pettersson.
* Dels bebyggelselämningar, fäbodar samt kolning och tjärframställning, vilka sannolikt härstammar från någon gång mellan medeltiden och 1900-talet.
- Det finns även en tydlig koppling till järnproduktion i området, förklarar Olof Pettersson vidare.

När nästa steg i undersökningarna kan tas beror på Vägverket och när de kommer att inleda vägbygget. Först när det är fastställt kan det göras en arkeologisk förundersökning och därefter en eventuell slutundersökning.
Klart är att det är ett projekt som Vägverket sannolikt tvingas lägga mer pengar än vad de önskat på. Bara etapp kostade 2, 5 miljoner kronor. Att de arkeologiska undersökningarna vid vägbyggen kostar flera miljoner kronor är inte ovanligt, men då rör det sig oftast om större projekt än mellan Stingtorpet och Tärnsjö.
- De kunskaper som fanns vid tidigare undersökningar var begränsade så den stora mängden fornlämningar som påträffats är nog oväntade för Vägverket, säger Ann Segerberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om